3x pečené jehněčí

Jehněčí maso patří k tradičním velikonočním pokrmům, tak proč si nepřipravit dobrou pečínku. Nechte se inspirovat třemi variantami způsoby, jak tento druh masa připravit.


Pečená jehněčí kýta

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýtu (1,5 až 3 kg)
  • 5 větviček rozmarýny
  • 5 stroužků česneku
  • sůl

Den předem (nebo několik hodin) kýtu osolte a nechte maso sůl natáhnout. Česnek nakrájejte na špalíčky a nasolené maso jím prošpikujte. Do otvorů s česnekem píchněte i malé snítky rozmarýny. Dejte maso na rošt a vložte do trouby předehřáté na 140 °C. Pod maso umístěte pekáček na odkapávání šťávy. Pečte nejprve 1–2 hodiny (podle velikosti kýty) při nižší teplotě a poté ji zvyšte na 230 °C a nechte kýtu ještě asi 20 minut dopéct dozlatova. Před porcováním nechte maso ještě aspoň 20 minut odpočívat.

 


Jehněčí kotletky

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí hřebínek s 8 kotletkami (asi 600 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýny
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Vyčnívající konce kostí očistěte od blan a zbytků masa. Hřebínek vložte do pekáčku, posypte česnekem nakrájeným na plátky a čerstvou rozmarýnou, polijte olivovým olejem a nechte 2 hodiny marinovat při pokojové teplotě. Poté ho z marinády vyjměte, odstraňte bylinky a česnek a maso osolte. Krátce – asi 2 minuty na každé straně – ho opečte na pánvi na rostlinném oleji. Pak ho vložte do pekáčku, vraťte k němu česnek a rozmarýnu a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 140 °C. Upečené maso nechte ještě asi 5 minut odpočívat v pekáčku zakrytém alobalem a pak ho nakrájejte na jednotlivé kotletky.

 


Pomalu pečené jehněčí se zeleninou

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýtu (1 kg)
  • sůl
  • pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 6 velkých mrkví
  • svazek jarní cibulky
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte a nechte 1 den v lednici marinovat (nebo aspoň 12 hodin. Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi 8 hodin v pekáčku s víkem (během pečení maso nemusíte kontrolovat). Druhý den zvyšte teplotu na 120 °C, přidejte k masu očištěnou mrkev a jarní cibulku nakrájenou na špalíčky (světlou část) a ještě asi 1–2 hodiny dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, když je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny teplotu zvýšit na 160 °C a dopéct je do křupava.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek