Dvojitý makový závin
Budete potřebovat
- 40 g másla
- 50 g cukru
- 2 žloutky
- špetku soli
- citronovou kůru
- vanilkový cukr
- 20 g droždí
- 250 ml mléka nebo smetany
- 250 g hladké mouky
- 250 g hrubé mouky
Na náplň:
- 250 g mletého máku
- 500 ml mléka
- 80 g cukru
- 20 g másla
- 60 g nastrouhaného perníku
- mletou skořici
- citronovou kůru
- 60 g rybízové zavařeniny
Na polevu:
- 640 g moučkového cukru
- 80 ml horké vody
- 1 lžička citronové šťávy
- sekané mandle a ořechy na posypání
Rozetřete droždí se lžičkou cukru a 100 ml vlažného mléka, přidejte lžíci mouky a nechte v teple vykynout kvásek. Rozpuštěné máslo přilijte ke zbytku mléka, vmíchejte žloutky a spolu s moukou, cukrem, špetkou soli a kváskem vypracujte hladké těsto. Nechte ho asi hodinu vykynout.
Mezitím si připravte makovou nádivku. Mák povařte v mléce doměkka, přidejte máslo, perník, skořici, citronovou kůru a rybízovou zavařeninu. Dobře rozmíchejte a nechte vychladnout.
Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválejte obdélník. Rozetřete na něj makovou nádivku téměř do krajů. Potom z jedné strany zamotejte závin do jeho středu a stejně postupujte i z druhé strany. Vznikne tak dvojitý závin. Pečte jej v dobře vyhřáté troubě do zlatohněda (zapíchnutá špejle musí být po vyjmutí čistá). Nechte vychladnout na mřížce. Pak ho polijte cukrovou polevou připravenou smícháním moučkového cukru s horkou vodou a citronovou šťávou, posypte sekanými mandlemi a ořechy a nechte asi 20 minut polevu ztuhnout.