Tvaroh budiž pochválen
Tvarohový koláč s jablky a mandlemi
Na drobenku:
- ¼ šálku hladké mouky
- ¼ šálku mandlové mouky
- ½ lžičky mleté skořice
- 3 polévkové lžíce studeného másla nakrájeného na kousky
- ¼ šálku hnědého cukru
- ¼ šálku mandlových lupínků
Na těsto:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku změklého másla
- 1 šálek bílého cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky měkkého tvarohu
- 2 velká oloupaná jablka nakrájená na kousky nebo na plátky
Předehřejte troubu na 175 °C. Kulatou formu na koláč o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Připravte si drobenku: v míse smíchejte mandlovou a hladkou mouku a skořici. Přidejte cukr a máslo a prsty vypracujte drobenku. Na těsto smíchejte v míse hladkou mouku s práškem do pečiva a sůl. V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a vanilkový extrakt a za stálého šlehání přidávejte po lžících střídavě mouku a tvaroh. Těsto nalijte do formy, rovnoměrně ho poklaďte jablky a posypejte drobenkou a mandlovými lupínky. Pečte 45–50 minut.
Tartaletky s tvarohem a jarní cibulkou
Na těsto:- 1 šálek hladké mouky
- ½ šálku másla
- 2–3 lžíce studené vody
- špetka soli
Na náplň:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 1 šálek nasekané jarní cibulky
- 100 g tvarohu
- 4–5 stroužků česneku
- ½ šálku strouhaného sýra
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Předehřejte troubu na 200 °C. Mouku prosejte a smíchejte se solí, přidejte máslo a vytvořte drobenku, nakonec přilijte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Dejte ho odpočinout do chladu na 20 minut.
Připravte si náplň: z másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, přilijte mléko a nechte bílou omáčku asi 10 minut povařit. Na jiné pánvi nechte na oleji zpěnit nasekaný česnek, přidejte jarní cibulku a orestujte do sklovata. Přidejte tvaroh a bílou omáčku a dobře promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.
Těsto rozválejte na půl centimetru silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Narovnejte je do forem na tartaletky nebo košíčky a propíchejte vidličkou. Pečte 10 až 12 minut při 170 °C. Vychladlé tartaletky naplňte náplní, posypejte strouhaným sýrem a pečte ještě 5–7 minut.
Tvarohové lívanečky
- 250 g tvarohu
- 5 lžic hladké mouky
- 5 lžic hnědého cukru
- 3 vejce
- ½ lžičky soli
- ½ šálku namočených rozinek
- olej na smažení
V míse promíchejte tvaroh s vejcem, solí a cukrem, přidejte mouku a rozinky. Tvořte placičky a smažte na středně teplé pánvi. Podávejte s domácí zavařeninou nebo obalené ve skořicovém cukru.
Bábovičky z tvarohového těsta
- 125 g tvarohu
- 60 ml mléka
- 40 ml oleje
- 3 žloutky
- 30 g cukru krupice
- šťáva z 1 citronu
- 30 g kukuřičné mouky
- 3 bílky
- 60 g cukru krupice
Předehřejte troubu na 150 °C a vložte do ní kastrůlek s vodou. Připravte si formičky na muffiny. Tvaroh s mlékem a olejem dejte do mísy a umístěte nad vodní lázeň. Zahřívejte a přitom do hladka vyšlehejte. Nechte směs vychladnout. Žloutky ušlehejte s cukrem a citronovou šťávou a postupně je promíchejte s vychladlou tvarohovou směsí. Pak lehce vmíchejte kukuřičnou mouku. Z bílků ušlehejte sníh a postupně do něj zašlehejte cukr, až vznikne tuhý sníh, který tvoří pevné špičky. Sníh pak opatrně po částech vmíchejte do těsta. Naplňte formy na muffiny skoro až po horní okraj. Pečte asi 35 až 40 minut.
Křehké šátečky s tvarohem
- 1 vejce
- 250 g tvarohu
- 1 lžíce másla
- 1 balení listového těsta
- 2 lžíce rozinek
- 4 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce na potření
Tvaroh smíchejte s vejcem, cukrem, změklým máslem a rozinkami namočenými v rumu. Všechny přísady dobře promíchejte. Listové těsto rozválejte a rádélkem vykrajujte obdélníčky. Do každého dejte lžičku náplně. Přeložte je napůl a okraje dobře přimáčkněte.
Povrch šátečků potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova.
Tvarohová pomazánka s česnekem
- 250 g měkkého tvarohu
- 50 g másla
- 2 lžíce husté smetany nebo jogurtu
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sekané pažitky
- 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra
Všechny přísady vymíchejte na hladkou pomazánku a nechte rozležet v chladu. Mažte na čerstvý chléb a ozdobte zeleninou – například plátky ředkvičky či okurky.