Andělika lékařská
Starodávná aromatická rostlina je oblíbená zejména na severu Evropy a považována za univerzální všelék. Její název patrně připomíná, že podle starého kalendáře rozkvétá na svátek archanděla Michaela.
Statná dvouletá bylina dorůstá výšky až 180 cm. Při zemi má několik velkých členěných listů, nad něž se tyčí vysoké duté lodyhy nesoucí v létě květenství zelenavě žlutých květů. Květy vydávají sladkou medovou vůni.
Pěstování:
Vysévejte na podzim, na jaře vyjednoťte na vzdálenost 15–25 cm. Má ráda vlhké, stíněné stanoviště.
Užívané části:
Mladé listy, lodyhy v létě druhého roku, semena, kořeny vykopané těsně před kvetením.
Konzervování:
Listy a kořeny můžete sušit, stonky kandovat.
Pro léčení:
Listy – připravte z čerstvých nebo sušených listů čaj jako tonikum při nachlazení a ke zmírnění obtíží při nadýmání.
V kosmetice:
Listy se používají pro přípravu osvěžující lázně.
V kuchyni:
Semena a stonky nebo mladé listy a výhonky se používají k aromatizování nápojů.
Čerstvé mladé stonky se kandují.
Jak využít anděliku
Můžete si z ní udělat zavařeninu nebo její mladé listy a výhonky přidat například do salátů, polévek či ragú.
Kandované mladé stonky
- 50 g stonků a řapíků anděliky
- 50 g cukru a cukr na obalení
- pečicí papír
Stonky a řapíky anděliky nakrájejte na kousky. Povařte je, až budou křehké. Nechte okapat, oloupejte, vložte do misky a zasypte cukrem. Nechte dva dny v chladu uležet. Do mělkého hrnce či na pánev vysypte anděliku s cukrem a zalijeme 30 ml vody. Vařte na mírném plameni, dokud se tekutina neodpaří. Nakonec kousky anděliky obalte v cukru, položte na pečicí papír a nechte uschnout. Skladujte v suchu, v dobře těsnící nádobě.
Čerstvé listy jako zelenina
Jsou vynikající do salátů, blanšírované jako jarní zelenina a jako přísada k ochucení polévek a ragú.
Květy do salátů
Mladé květy hned po rozvití se přidávají do ovocných salátů, sirupů a sorbetů a báječně ochutí také čerstvý krémový sýr a zakysanou smetanu.
Mladé stonky
Křehké stonky lze podávat vařené v páře jako teplou zeleninovou přílohu, kandovat nebo z nich udělat džem. Před konečnou kuchyňskou přípravou je nutné stonky buď povařit, oloupat a znovu povařit, anebo syrové oloupat a na 12 hodin naložit do láku smíchaného z 1 litru vroucí vody a 3 lžic soli.
Anděliková zavařenina
- 900 g vařených a oloupaných stonků anděliky
- 700 g cukru
- 425 ml vody
- šťáva a kůra z 1 citronu
Při sklizni vyberte mladé křehké stonky dvouletých rostlin. Nakrájejte je na špalíčky a vařte na mírném ohni 25 až 45 minut. Uvařené vložte do studené vody a nechte nejméně 12 hodin nasáknout. Potom stonky sceďte a oloupejte. Dejte do kastrolu, zasypte cukrem a podlijte vodou. Zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte citronovou šťávu a kůru, uveďte do varu a dál vařte, dokud nezačne houstnout. Hotovou, mírně vychladlou zavařeninu naplňte do sklenic a ihned uzavřete.