Lívanečky a omelety

Máte chuť dát si něco sladkého? Vyzkoušejte nadýchané lívanečky či omelety, jak je připravovaly hospodyňky v minulém a předminulém století. Možná si je zamilujete.

Rychlá omeleta

  • 3 bílky
  • 60 g cukru
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • 50 g mouky
  • 10 g másla
  • 10 g mouky
  • 50 g zavařeniny
  • 10 g vanilkového cukru

V kotlíku ušleháme ze 3 bílků tuhý sníh, pak do něho zašleháme 3 lžíce cukru, citronovou kůru, vanilku, 3 žloutky a naposled přidáme lehce 3 lžíce mouky. Omeletovou pánev vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto na ní rozetřeme a omeletu rychle v troubě do růžova upečeme. Upečenou, ještě teplou potřeme dobrou zavařeninou, přeložíme, pocukrujeme a hned podáváme.

 


Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

  • 60 g másla
  • 80 g cukru
  • 5 žloutků
  • citronová kůra
  • vanilka
  • z 5 bílků sníh
  • 100 g mouky
  • 40 g másla na lívanečník
  • 30 g mouky na vysypání
  • 120 g meruňkové nebo rybízové zavařeniny
  • 1/8 l šlehané smetany
  • 15 g cukru

Do utřeného másla zamícháme cukr, přidáme žloutky, jeden po druhém, citronovou kůru, trochu vanilky a třeme 1/4 hodiny. Pak přidáme z bílků tuhý sníh a krupičkovou (polohrubou) mouku. Těstem vyplníme máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník a lívanečky upečeme v troubě do červena. Hotové lívanečky potřeme zavařeninou a studené ozdobíme slazenou šlehanou smetanou nebo posypeme strouhaným tvarohem.

 


Jemné lívanečky

  • 500 g krupičkové (polohrubé) mouky
  • 1 l vřelé vody nebo mléka
  • 4 žloutky
  • sůl
  • citronová kůra
  • 50 g másla na lívanečník
  • 50 g skořicového cukru
Do mísy si připravíme krupičkovou mouku, kterou polejeme vařící vodou nebo mlékem a necháme státi 4 hodiny. Poté přimícháme do těsta žloutky, sůl, citronovou kůru a těsto třeme 20 minut. Lívanečník vymažeme rozpáleným máslem, těsto do něho upravíme a upečeme.
Upečené horké lívanečky obalíme ve skořicovém cukru a podáváme k nim dušené ovoce.

 


Plněná omeleta

  • 3 vejce
  • 1 lžička mouky
  • 2 lžíce mléka
  • ½ lžičky cukru
  • sůl
  • zavařenina
  • vanilkový cukr

V hrnečku umícháme 3 vejce, přidáme lžičku mouky, dvě lžíce mléka, půl lžičky cukru, zrnko soli a vše řádně znovu umícháme (rozkloktáme). Ohřátou pánev vymažeme dobře rozpuštěným máslem, obsah hrnečku na ni nalijeme a dáme do trouby péci. Jakmile omeleta naběhne, obrátíme ji a opečeme na druhé straně. Poté ji potřeme meruňkovou nebo rybízovou zavařeninou, zatočíme, pocukrujeme cukrem s vanilkou a podáváme.

 


Omeleta s jahodami

  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce mouky
  • sníh z 1 bílku
  • jahody nebo jiné ovoce

Míchá se lžíce cukru a 1 žloutek ¼ hodiny, pak se k tomu přidá 1 lžíce rumu, 3 lžíce mouky a
naposled z 1 bílku tuhý sníh. Polovice těsta se vlije na rozpálenou, máslem nebo umělým tukem politou pánev, nechá se 3 minuty péci, pak se na ni nasypou jahody, nalije se na ně druhá polovice těsta, omeleta se obrátí a nechá dopéci. Místo jahod může se dáti též i rybíz nebo jiné ovoce.

 

Moravská omeleta

  • 40 g + 30 g másla
  • 3 lžíce mouky
  • 2 + 3 vejce
  • 500 ml mléka
  • 50 g vanilkového cukru
  • 30 g hrozinek
  • 20 g mandlí
  • 20 g kandované citronové kůry (citronát)

Nechá se rozpustiti 40 g másla, vmíchají se do něho 3 lžíce mouky, 2 celá vejce, postaví se na plotnu, míchá se, přilévá ponenáhlu do toho půl litru mléka. Nechá se vařiti, až je z toho kaše, pak se odstaví a míchá se tím, až zchladne. Potom se utře 30 g másla, 50 g vanilkového cukru, 3 žloutky, trochu ustrouhané citronové kůry, vše se dobře umíchá, pak se přidává po kouscích vařená kaše a opět se míchá. Když je všechna kaše dobře rozmíchaná, přidá se do toho ze 3 bílků tuhý sníh. Těsto se dá na pomaštěnou pánev, posype se hrozinkami, rozkrájenými mandlemi, citronátem a zvolna se peče.

 


Francouzské lívanečky

  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce mléka nebo smetany
  • 1 lžíce rumu
  • sůl
  • polohrubá mouka
  • jablka
  • olej na smažení
  • cukr na posypání

Celé vejce, lžíce cukru, lžíce mléka nebo smetany, lžíce rumu, malinko soli a mouky tolik, aby bylo těsto jako na kapání. Spíše trochu tužší. Závinová jablka, křehká, jež se snadno rozvářejí, se oloupají, nakrájejí napříč na kolečka, zbaví jádřince, obalí v těstíčku a smaží na oleji. Hned se sypou cukrem. Jsou výtečné za horka.

 

Jemné lívance

  • 30 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 1/3 l mléka
  • 1/3 l hladké mouky
  • tuk na pečení
  • zavařenina na potření
  • cukr na posypání

30 g čerstvého rozehřátého másla se dá do mísy, k tomu se přidá lžíce cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, l/3 litru vlažného mléka, 1/3 litru mouky, sůl, 20 g zkynutých kvasnic, naposledy ze 2 bílků sníh, zadělá se těsto a nechá kynouti. Když jsou zkynuté, nalévají se lžící do lívanečníku, upekou se na plotně napřed na jedné a pak na druhé straně. Upečené se pomažou marmeládou. Vždy dva se spojí a posypou cukrem.

 


Recepty jsme vybrali z kuchařek Olgy Rozmarové a Marie Janků Sandtnerové

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek