Lívanečky a omelety
Rychlá omeleta
- 3 bílky
- 60 g cukru
- 3 žloutky
- citronová kůra
- 50 g mouky
- 10 g másla
- 10 g mouky
- 50 g zavařeniny
- 10 g vanilkového cukru
V kotlíku ušleháme ze 3 bílků tuhý sníh, pak do něho zašleháme 3 lžíce cukru, citronovou kůru, vanilku, 3 žloutky a naposled přidáme lehce 3 lžíce mouky. Omeletovou pánev vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto na ní rozetřeme a omeletu rychle v troubě do růžova upečeme. Upečenou, ještě teplou potřeme dobrou zavařeninou, přeložíme, pocukrujeme a hned podáváme.
Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou
- 60 g másla
- 80 g cukru
- 5 žloutků
- citronová kůra
- vanilka
- z 5 bílků sníh
- 100 g mouky
- 40 g másla na lívanečník
- 30 g mouky na vysypání
- 120 g meruňkové nebo rybízové zavařeniny
- 1/8 l šlehané smetany
- 15 g cukru
Do utřeného másla zamícháme cukr, přidáme žloutky, jeden po druhém, citronovou kůru, trochu vanilky a třeme 1/4 hodiny. Pak přidáme z bílků tuhý sníh a krupičkovou (polohrubou) mouku. Těstem vyplníme máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník a lívanečky upečeme v troubě do červena. Hotové lívanečky potřeme zavařeninou a studené ozdobíme slazenou šlehanou smetanou nebo posypeme strouhaným tvarohem.
Jemné lívanečky
- 500 g krupičkové (polohrubé) mouky
- 1 l vřelé vody nebo mléka
- 4 žloutky
- sůl
- citronová kůra
- 50 g másla na lívanečník
- 50 g skořicového cukru
Upečené horké lívanečky obalíme ve skořicovém cukru a podáváme k nim dušené ovoce.
Plněná omeleta
- 3 vejce
- 1 lžička mouky
- 2 lžíce mléka
- ½ lžičky cukru
- sůl
- zavařenina
- vanilkový cukr
V hrnečku umícháme 3 vejce, přidáme lžičku mouky, dvě lžíce mléka, půl lžičky cukru, zrnko soli a vše řádně znovu umícháme (rozkloktáme). Ohřátou pánev vymažeme dobře rozpuštěným máslem, obsah hrnečku na ni nalijeme a dáme do trouby péci. Jakmile omeleta naběhne, obrátíme ji a opečeme na druhé straně. Poté ji potřeme meruňkovou nebo rybízovou zavařeninou, zatočíme, pocukrujeme cukrem s vanilkou a podáváme.
Omeleta s jahodami
- 1 lžíce cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu
- 3 lžíce mouky
- sníh z 1 bílku
- jahody nebo jiné ovoce
Míchá se lžíce cukru a 1 žloutek ¼ hodiny, pak se k tomu přidá 1 lžíce rumu, 3 lžíce mouky a
naposled z 1 bílku tuhý sníh. Polovice těsta se vlije na rozpálenou, máslem nebo umělým tukem politou pánev, nechá se 3 minuty péci, pak se na ni nasypou jahody, nalije se na ně druhá polovice těsta, omeleta se obrátí a nechá dopéci. Místo jahod může se dáti též i rybíz nebo jiné ovoce.
Moravská omeleta
- 40 g + 30 g másla
- 3 lžíce mouky
- 2 + 3 vejce
- 500 ml mléka
- 50 g vanilkového cukru
- 30 g hrozinek
- 20 g mandlí
- 20 g kandované citronové kůry (citronát)
Nechá se rozpustiti 40 g másla, vmíchají se do něho 3 lžíce mouky, 2 celá vejce, postaví se na plotnu, míchá se, přilévá ponenáhlu do toho půl litru mléka. Nechá se vařiti, až je z toho kaše, pak se odstaví a míchá se tím, až zchladne. Potom se utře 30 g másla, 50 g vanilkového cukru, 3 žloutky, trochu ustrouhané citronové kůry, vše se dobře umíchá, pak se přidává po kouscích vařená kaše a opět se míchá. Když je všechna kaše dobře rozmíchaná, přidá se do toho ze 3 bílků tuhý sníh. Těsto se dá na pomaštěnou pánev, posype se hrozinkami, rozkrájenými mandlemi, citronátem a zvolna se peče.
Francouzské lívanečky
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce mléka nebo smetany
- 1 lžíce rumu
- sůl
- polohrubá mouka
- jablka
- olej na smažení
- cukr na posypání
Celé vejce, lžíce cukru, lžíce mléka nebo smetany, lžíce rumu, malinko soli a mouky tolik, aby bylo těsto jako na kapání. Spíše trochu tužší. Závinová jablka, křehká, jež se snadno rozvářejí, se oloupají, nakrájejí napříč na kolečka, zbaví jádřince, obalí v těstíčku a smaží na oleji. Hned se sypou cukrem. Jsou výtečné za horka.
Jemné lívance
- 30 g másla
- 1 lžíce cukru
- 3 vejce
- 1/3 l mléka
- 1/3 l hladké mouky
- tuk na pečení
- zavařenina na potření
- cukr na posypání
30 g čerstvého rozehřátého másla se dá do mísy, k tomu se přidá lžíce cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, l/3 litru vlažného mléka, 1/3 litru mouky, sůl, 20 g zkynutých kvasnic, naposledy ze 2 bílků sníh, zadělá se těsto a nechá kynouti. Když jsou zkynuté, nalévají se lžící do lívanečníku, upekou se na plotně napřed na jedné a pak na druhé straně. Upečené se pomažou marmeládou. Vždy dva se spojí a posypou cukrem.
Recepty jsme vybrali z kuchařek Olgy Rozmarové a Marie Janků Sandtnerové