Jarní pochutnání
Krémová hrášková polévka
- 100 g másla
- 50 g pórku
- 30 g šalotky
- 500 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 1 lžička cukru
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 100 ml smetany
- 100 ml mascarpone
- sůl
V hrnci rozpusťte máslo, orestujte na něm najemno nakrájenou šalotku a pórek (měly by zůstat světlé). Přidejte hrášek a trochu cukru, krátce osmažte a podlijte vývarem. Vařte pouze krátce, 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu. Nakonec přidejte smetanu a mascarpone, rozmixujte mixérem a přeceďte přes jemné sítko. V případě potřeby dochuťte.
Hrášková pomazánka
- 1 balíček mraženého hrášku (rozmraženého)
- 1 stroužek česneku
- ½ šálku strouhaného parmazánu
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ¼ šálku olivového oleje
Hrášek, česnek, parmazán, sůl a pepř s pomocí kuchyňského robotu rozmixujte. Pak pomalu tenkým pramínkem během mixování přidávejte olivový olej a nechte dobře spojit. Podávejte na čerstvém nebo opečeném plátku chleba či bagetky.
Toust s chřestem a vejcem
- 4 plátky toustového chleba
- 1 velký stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g chřestu zbaveného tvrdých, dřevnatých stonků
- sůl
- 4 velká vejce
- čerstvě mletý černý pepř
Jednu stranu každého plátku toustového chleba lehce potřete česnekem. Do pánve nalijte asi ½ šálku vody, 1 lžíci olivového oleje a přidejte ½ lžičky soli. Vložte chřest, přiveďte k varu a vařte doměkka asi 5 minut. Na druhé pánvi si mezitím připravte na 1 lžíci olivového oleje 4 volská oka – bílky by měly být pevné, ale žloutky stále tekuté. Vejce osolte a opepřete. Chřest rozdělte na 4 části, každou poklaďte na připravený toast, navrch položte vejce a můžete servírovat.
Salát s jahodami a špenátem
- Hrst nasekaných vlašských nebo piniových ořechů
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 šálky čerstvého baby špenátu
- 1 šálek nakrájených čerstvých jahod
- 50 g rozdrobené nivy
Špenát, jahody a oříšky dejte do mísy, přilijte ocet a olej, lehce promíchejte, posypejte rozdrobenou nivou a servírujte.