Mrkvové pochoutky – na slano
Mrkvová polévka
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
- 10–12 mrkví
- kousek zázvoru
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce kokosového mléka
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
- petrželová nať
- sůl
- pepř
1 Oloupaný zázvor nastrouhejte najemno, mrkev a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Orestujte na oleji, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut.
2 Uvařenou zeleninu rozmixujte, přidejte kokosové mléko, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a ještě chvíli povařte. Podávejte posypanou nasekanou zelenou petrželkou.
Masový koláč s mrkví
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6
- 500 g hovězího masa
- olivový olej
- 2 cibule
- 4 větší mrkve
- 2 brambory
- 3 stroužky česneku
- 2 šálky hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- tymián
- rozmarýn
- 1 balení listového těsta
- vejce na potření
1 Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli na oleji, přidejte na malé kostky nakrájené maso a nechte ho zatáhnout. Zalijte vývarem, okořeňte a duste, dokud maso nezměkne. Pak přidejte nakrájenou zeleninu a ještě chvíli poduste.
2 Náplň dejte do kulaté koláčové formy, přikryjte ji „pokličkou“ z listového těsta. Potřete ho rozšlehaným vejcem a propíchejte, aby mohla unikat pára. Vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.
Mrkvové hranolky
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6
- 1 kg mrkve
- 8 lžic olivového oleje
- sůl
- pepř
1 Mrkev očistěte a nakrájejte na hranolky. Pokapejte je olivovým olejem, promíchejte a rozložte na plech.
2 Hranolky pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut. Upečené hranolky osolte a opepřete.
Glazovaná mrkev
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 3
- 500 g mladé mrkve
- 50 g másla
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce bílého vína
- sůl
- citronová šťáva
- čerstvé bylinky (např. tymián, zelená petržel apod.)
1 Očištěnou mrkev dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla akorát ponořená, zahřejte, přidejte máslo, cukr a bílé víno a přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na mrkvi zůstane vrstva máslového karamelu.
2 Na závěr dochuťte solí, citronovou šťávou a posypte nasekanými bylinkami. Podávejte například k pečenému masu.
Hovězí pilaf s mrkví
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4
- 500 g hovězího masa
- 3 lžíce sádla
- 300 g dlouhozrnné rýže
- 2 velké mrkve
- 2 velké cibule
- 1 šálek hovězího vývaru
- 4 stroužky česneku
- olej
- koření na pilaf
- sůl
1 Maso nakrájejte na kostičky, mrkev na kratší proužky. Cibuli osmahněte ve větším hrnci na oleji, pak přidejte maso a sádlo, restujte 5 minut a přisypte mrkev. Okořeňte, zalijte vývarem a na mírném ohni duste asi půl hodiny.
2 Poté přidejte propláchnutou rýži a prolisovaný česnek, dolijte směs vodou, aby byla asi 1 cm nad okraj masové směsi, přiklopte hrnec a na mírném ohni duste asi 1 hodinu. Hotový pilaf nechte před podáváním ještě asi 30 minut v teple (například pod peřinou) odpočívat.
Mrkvovo-dýňové placičky
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4
- 700 g dýně hokkaido
- 250 g mrkve
- 3 stroužky česneku
- 4 vejce
- 150 ml mléka
- chilli koření
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 ml oleje
- chilli omáčka k podávání
1 Do větší mísy nastrouháme oloupanou dýni a mrkev. Přidejte česnek, osolte a promíchejte. V mléce vyšlehejte vejce a přilijte do mrkvovo-dýňové směsi. Okořeňte chilli koření podle chuti a přisypte mouku. Rozmíchejte těsto.
2 Na pánvi rozehřejte olej, dělejte placičky a smažte je na oleji z obou stran. Podávejte teplé s chilli omáčkou.