Pískavice řecké seno

Trigonella foenum-graecum

Znali a s oblibou ji používali už staří Egypťané, kteří si jí cenili nejen jako salátové byliny, ale také jako hojivého, a rovněž i balzamovacího prostředku.

Jednoletá bylina, vzpřímená nebo poléhavá, dosahující výšky 30–60 cm, s trojčetnými listy. Kvete uprostřed léta bledě žlutými květy, plody jsou 3–10 cm dlouhé čárkovité lusky s 10–20 žlutohnědými semeny.

Pěstování:

Vysévejte na jaře – pro celé rostliny, anebo během léta – pro mladé listy na salát. Vyjednoťte do sponu 25 x 10 cm. Mladé listy sklízejte podle potřeby, celé rostliny se žnou na podzim, semena se sbírají v době zralosti.

Užívané části:

semena a listy.

Konzervování:

Semena a listy se suší.

V kuchyni:

Semena – Používají se jako složka kari koření nebo čatní. Před umletím se pozvolna praží, aby se uvolnila vůně. V zimě se jedí naklíčená semena jako salát.
Listy – mladé se přidávají do salátů

V kosmetice:

Nálev ze semen se používá jako pleťová voda. Rozdrcená semena smíchaná s olejem pomáhají na rozpraskané rty.

Pro léčení:

Čaj z hrubě umletých semen povzbuzuje trávení a produkci mléka u kojících žen, ulevuje při kašli, nadýmání a průjmu.

 

Jak využít pískavici

Přidejte ji do pokrmu jako koření, uvařte si z ní léčivý čaj nebo třeba obklad na rány.



Tikka masala

  • 2 cibule
  • ½ kg kuřecích prsou
  • 3 stroužky česneku
  • stejné množství čerstvého zázvoru jako česneku
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička koření Garam masala
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky pískavice
  • špetka chilli

Nakrájenou cibuli smažte, až zesklovatí, pak přidejte kuřecí kousky, prolisovaný zázvor a česnek. Ke konci smažení přisypte všechno sypké koření. Do směsi vlijte rajčata a přidejte jogurt a zakysanou smetanu. Nechte směs prohřát. Servírujte s basmati rýží.

Čaj z pískavice

2 lžičky nasekané pískavice přelijte 1 šálkem studené vody a asi 3 hodiny nechte stát. Vše přiveďte k varu a hned sceďte. Pijte vlažné nebo oslazené medem.

Obklad z pískavice

100 g rozdrcených semen pískavice rozmíchejte s vodou nebo také octem do kaše a přiveďte k varu. Semeno výrazně bobtná, proto kaši nemíchejte moc hustou. Uvařenou, ještě teplou kaší potřete plátěný hadřík a položte jej na zanícené místo. Vlažný obklad přikládejte 3–4krát denně a nechejte přiložený na ráně, dokud nevychladne.

Tip
Naklíčená semena

V zimě si můžete přidat naklíčenou pískavici do salátu – je zdravá a lahodná.

 


Domácí kari koření

  • 2 lžičky mletého pepře
  • 4 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého chilli koření
  • 1/2 lžičky mletého fenyklu
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 6 lžiček mleté kurkumy
  • 1 lžička pískavice řeckého sena

Všechny suroviny na kari koření smíchejte. Pokud nemáte suroviny mleté, umelte je nebo roztlučte v hmoždíři. Domácí kari koření uzavřete do vzduchotěsné kořenky nebo nádobky a skladujte v chladu a temnu.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek