Bramborové přílohy
Bramborové knedlíky
Budete potřebovat
- 1 kg brambor varného typu C
- asi 350 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíci octa
- 1 lžičku soli
Brambory oloupejte, uvaříte v osolené vodě, sceďte, přisypte asi polovinu mouky a rozšťouchejte je. Nechte chvíli zchladnout, přidejte vejce, ocet a zbytek mouky s práškem do pečiva. Na vále vypracujte těsto, které by nemělo moc lepit. Vytvarujte 4 válečky a vařte v páře 20 minut.
Bramborové noky
Budete potřebovat
- 200 g syrových brambor
- 150 g vařených brambor
- 2 vejce
- 1 malou cibuli
- 100 ml mléka
- 250 g hrubé mouky
- sůl
Dejte vařit vodu. Vejce rozšlehejte v mléce. Brambory – syrové a vařené – a cibuli nastrouhejte nebo rozmixujte a promíchejte s mléčnou směsí. Pak postupně vmíchejte mouku a trochu soli. Lžící vykrajujte noky, vhazujte je do osolené vody a vařte asi 6 minut. Podávejte k dušenému masu nebo k zelenině, nebo podobně jako bramborové knedlíky se zelím a smaženou cibulkou.
Kynutý bramborák
Budete potřebovat
- 500 g syrových brambor
- 500 g vařených brambor
- 100 g hladké mouky
- 1–2 vejce
- 50 g droždí
- 1 kostku cukru
- sůl
- 125 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- majoránku
- pepř
- tuk
Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte, k nim přistrouhejte studené vařené brambory, přidejte prolisovaný česnek, koření, sůl, vejce, droždí vykynuté s kostkou cukru v mléce a s moukou zadělejte těsto. Pekáček vymažte tukem, těsto do něj rozetřete a nechte hodinu kynout. Pak ještě pomastěte povrch bramboráku a upečte dozlatV hlavní roli dýněova v horké troubě.
Bramborové klouzáky
Budete potřebovat
- 1 kg brambor
- sůl
- vejce
- 100 g hrubé mouky
- 60 g strouhanky
- tuk na omaštění
- smažená cibulka k podávání
Bramborové krokety
Budete potřebovat
- 200 g brambor
- 50 g hrubé mouky
- 1 žloutek
- 1 lžíce smetany
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- sušený česnek
Předem ve slupce uvařené oloupané a zchladlé brambory nastrouhejte na hrubém struhadle, ochuťte solí a pepřem, špetkou muškátového oříšku a česneku, zjemněte žloutkem a lžící sladké smetany. Dobře promíchejte a zahustěte hrubou moukou. Nechte několik minut odpočinout. Pak lžící vykrajujte stejné kousky, dejte do strouhanky a rychle rukama vytvořte kuličky a z nich válečky či jiné tvary. Válečky ihned vkládejte do vyšší vrstvy horkého oleje a smažte asi 5 minut dozlatova.