Cukroví bez pečení
Čokoládové čtverečky
Budete potřebovat:
- 175 g másla
- 150 g kvalitní hořké čokolády rozdrcené na malé kousky
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 250 g piškotů nebo máslových sušenek
- 100 g mletých nebo drcených vlašských ořechů
- 200 g rozinek nebo proslazených brusinek
- několik kapek vanilkové esence (nemusí být)
recept
Vložte máslo, čokoládu a sirup (med) do malé pánve a opatrně zahřívejte, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí. Nechte trochu zchladnout. Sušenky nebo piškoty rozdrťte na jemné drobečky. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je dát je do igelitového sáčku a rozdrtit je válečkem. Sušenkové drobečky vložte do mísy, přilijte čokoládovo-máslovou směs a zbylé ingredience a důkladně promíchejte. Pak směs přendejte do máslem vymazané zapékací formy či pekáčku o rozměrech 20 x 30 cm a s pomocí vidličky ji pěkně upěchujte. nechte zcela vychladnout, pak pekáček zakryjte fólií a dejte alespoň na dvě hodiny do lednice. Ztuhlou směs pak nakrájejte na čtverečky. Před podáváním je uchovávejte v lednici.
Dvoubarevné mandlové kuličky
Budete potřebovat:
- 70 g mandlové moučky
- 60 g moučkového cukru
- 50 g změklého másla
- kakao a strouhaný kokos na obalení
recept
Mandlovou moučku smíchejte s cukrem, přidejte změklé máslo a dobře propracujte. Pak rukama tvořte malé kuličky. Obalujte je v kvalitním kakau nebo strouhaném kokosu a vkládejte do papírových košíčků. Uchovávejte v lednici.
Čokoládovo-kokosová roláda
Budete potřebovat:
na 1. těsto:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 180 g strouhaného kokosu
- 250 g piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 30 g kakaa
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce medu
- 1 lžíci uvařené vychladlé kávy
Umleté nebo rozdrcené piškoty nasypte na vál, přidejte cukr, kakao, med, kávu a rum a vypracujte tmavé těsto. Na druhé světlé těsto smíchejte máslo, cukr a kokos a rovněž vypracujte dohladka. Těsta rozdělte na 4 části (z uvedené dávky surovin vytvoříte čtyři kokosové rolády). Vál posypte strouhaným kokosem a přes potravinovou fólii vyválejte nejdříve tmavé těsto, a poté těsto světlé. Položte ho na tmavé a společně ještě lehce rozválejte, aby se těsta spojila. Nakonec zabalte do rolády a tu celou obalte v alobalu a dejte aspoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice. Před podáváním krájejte ostrým nožem na plátky.
Likérové cukroví
Budete potřebovat:
- 200 g piškotů
- 100 ml sladkého likéru nebo brandy
- 250 ml smetany ke šlehání
- 60 g krupicového cukru
- 50 g kakaa
- 120 g hořké čokolády
- čokoládová rýže
Umleté nebo rozdrcené piškoty provlhčete likérem a nechte asi 10 minut odležet. Smetanu svařte s cukrem a kakaem. Odstavte z ohně a vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a hmota nevychladne. Pak přidejte provlhčené piškoty, propracujte a hmotu uložte do lednice ztuhnout. Potom z ní tvořte malé kuličky a obalujte je v kvalitní čokoládové rýži. Před podáváním vložte do papírových košíčků.