Kostival lékařský
Této bylině se přičítají téměř zázračné vlastnosti. Obsahuje mnoho vitaminů, minerálních látek a proteinů. Už název napovídá, že pomáhá při léčbě zlomených kostí a také bércových vředů.
Statná drsná trvalka se silným hnědým dužnatým oddenkem a trsy vzpřímených přízemních chlupatých listů, oválných se špičkou. Větvené lodyhy až 1,2 m vysoké nesou v létě purpurové, růžové či bílé trubkovitě baňkovité květy. Roste planě u potoků a v mokřinách.
Pěstování:
Na jaře nebo na podzim dělte kořeny nebo na jaře odebírejte kořenové řízky. Sázejte do vlhké půdy.
Užívané části:
Kořen, listy, mladé výhonky.
Konzervování:
Kořeny očistěte, nasekejte a usušte. Listy sušte.V kuchyni:
Listy – mladé do salátů, jako špenát.
V kosmetice:
Listy a kořen – spařené se přidávají do koupelí a pleťové vody ke změkčení kůže.
Pro léčení:
Olej – na podrážděnou pokožku, bolavé klouby.
List a kořen – čaj při žaludečních vředech a proti kašli.
Jak využít kostival
Pomáhá odstraňovat zánět kloubů, šlach, chrupavek a žil. Můžete si z něj připravit například olej či tinkturu.
Kostivalový olej z listů
Čerstvé listy nadrobno nakrájejte, vložte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a zalijte olivovým olejem. Nezapomeňte označit datem. Uložte na 2 roky – poté olej sceďte a užívejte na rozpraskanou pokožku, bolavé klouby, boláky, spáleniny, rány, výrony a podobně.
Kořenová tinktura
V únoru až březnu vykopejte kořeny – v tu dobu mají největší léčivou sílu. Očistěte je a nadrobno nakrájejte. Pak je přelijte žitnou pálenkou a nechte 4 týdny luhovat. Poté tinkturu přefiltrujte a nalijte do tmavé lahve. Pro přípravu obkladů s tinkturou ji nařeďte vodou v poměru 1:5.
Olej z kořenů
Do šroubovací lahve vložte asi 25 g sušeného kořene a zalijte 200 ml olivového oleje. Nechte luhovat 4 týdny při pokojové teplotě. Každý den lahví zatřeste. Pak olej přefiltrujte přes kávový filtr a můžete užívat.
Kostivalový čaj
Rozpouští hleny, čistí žaludek i střeva.
1–2 čajové lžičky sušené byliny zalijte 250 ml vody, několik minut povařte. Užívejte jednou denně.
Domácí mast
1 plnou lžíci prášku (mletého kořene) utřete s 5 lžícemi čistého nesoleného vepřového sádla nebo borové vazelíny. Pokud máte kostival čerstvý, pokrájejte ho a povařte v čistém sádle.
Obklad na bolavé klouby a svaly
Použijte strouhaný syrový kořen kostivalu nebo sušený kořen umletý na prášek. Syrový naneste rovnou na gázu, z prášku udělejte kašičku přidáním přiměřeného množství horké vody a několika kapek jedlého oleje. Obklad upevněte obvazem a nechte několik hodin (nebo přes noc) působit.