Je-libo husu či kachnu?

K listopadu patří pečená drůbež – svatomartinská husa je známým pojmem. Stejně úspěšně si ji ale můžete připravit i o vánočních svátcích, které se pomalu blíží.


Husa pečená s jablky

  • 1 husa
  • sůl
  • celý kmín
  • 8–10 rozpůlených malých jablek
  • skořice
  • tlučený hřebíček

Husu pečlivě očistěte, nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Pak husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou. Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (například na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice. Před koncem pečení přidejte k huse okořeněná jablka. Podávejte bramborovými knedlíky, červeným zelím a pečenými jablky.


Husa na pomerančích

  • 1 husa
  • sůl
  • kmín
  • 2 pomeranče
  • 4 jablka
  • 1 cibule
  • 3 lžíce medu

Husu očistěte, opláchněte a ze všech stran – včetně vnitřku, osolte a řádně okmínujte. Očištěná jablka a cibuli nakrájejte na osminky a vložte je dovnitř husy. Husu vložte do pekáče a podlijte asi 200 ml vody nebo drůbežího vývaru. Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a husu jí polijte, nezapomeňte jí trochu nalít i dovnitř. Přiklopený pekáč pak vložte na asi 3,5 hodiny do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení ji nezapomeňte podlévat. Ve chvíli, kdy je husa měkká, propíchejte kůži vidličkou, aby mohl vytéct přebytečný tuk. Tuk posbírejte a dejte stranou. Pak husu vyndejte z pekáče a do výpeku přimíchejte med. Husu vložte zpět, celou ji medovým výpekem potřete a vložte na dalších asi 40 minut do trouby a pečte, dokud nezezlátne. Potírejte ji výpekem opravdu často, aby kůrčička získala co nejvíce medovo-pomerančové chuti.


Kachna s červeným zelím

  • 1 malá kachna nebo 4 kachní prsíčka
  • 1 cibule, oloupaná
  • 1 jablko, omyté
  • 1 pomeranč, oloupaný
  • majoránka, rozmarýn, tymián, sůl a pepř
  • 20 g krupicového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 80 g drobně nakrájené cibule
  • 2 lžíce zavařených brusinek
  • 800 g čerstvého červeného zelí
  • 200 g loupaných krájených jablek
  • 300 ml červeného vína
  • trocha pomerančové a citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Pokud pečete celou kachnu, pak pokrájejte cibuli, jablko a pomeranč a promíchejte je s většinou bylinek, nakrájených na větší kousky. Naplňte kachnu, posypte zbylými bylinkami, osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 200 ºC, po chvíli snižte na 150 a pečte zhruba hodinu. (Prsíčka jen obložte pokrájenou cibulí a pečte asi tři čtvrtě hodiny. Chvíli před koncem přidejte jablka a pomeranč.)

Cukr nechte v kastrole rozpustit a trochu zkaramelizovat. Přidejte olej i cibuli, krátce poduste, vmíchejte brusinky, jemně pokrájené zelí, kostičky jablka, zalijte vínem i citrusovou šťávou, osolte a opepřete. Duste čtvrt hodiny.


Kachna na brusinkách

  • 1 větší kachna
  • 50 g másla
  • sůl, pepř
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 bobkový list
  • 200 ml bílého vína
  • 30 ml koňaku
  • olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • 4 lžičky brusinkového kompotu

Očištěnou kachnu omyjte, osušte a v pekáči na rozpuštěném másle opečte do růžova. Osolte, opepřete, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a mrkev, bobkový list a zalijte vínem a koňakem. Přikryjte, vložte do vyhřáté trouby a pečte doměkka. Během pečení kachnu obracejte a polévejte výpekem. Měkkou kachnu vyjměte, šťávu sceďte a povařte. Zahustěte světlou jíškou z oleje a mouky, přidejte kompot a krátce povařte. Porce kachny polité omáčkou podávejte s bramborovými kroketkami.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek