Mlsejte zdravě!
Domácí křupavé müsli
Budete potřebovat
- 300 g vloček (můžete použít různé druhy – ovesné, špaldové, žitné, pohankové apod.)
- 4 lžíce tekutého medu (nebo javorového sirupu, obilného sladu apod.)
- 1 lžíci rostlinného oleje (slunečnicového, olivového apod.)
- špetku soli
- 150 g ořechových jader (vlašské, lískové, mandle, pistácie apod.)
- 150 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, borůvky, jablka, meruňky apod.)
- 50 g loupaných semínek (slunečnicová, dýňová, sezamová, chia apod.)
Troubu předehřejte na 150 °C. Rozehřejte velkou pánev, vsypte do ní vločky, semínka a nasekané ořechy asi 5–7 minut je za stálého promíchávání na sucho opékejte. Když směs pěkně voní, nasypte ji do mísy a nechte trochu vychladnout. Pak přidejte med, olej a špetku soli. Dobře vše promíchejte. Připravenou směs rozprostřete na plech potažený pečicím papírem a dejte na 20–30 minut zapéct do trouby. Během pečení směs několikrát promíchejte. Upečené müsli nechte vychladnout, přidejte do něj sušené ovoce a uchovávejte v uzavíratelné sklenici.
Pečená jablka plněná müsli
Budete potřebovat
- 4 větší jablka
- 2 šálky domácího müsli
- 4 lžičky másla
- 2 lžičky medu
- ¼ lžičky mleté skořice
Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka seřízněte a vydlabejte jádřinec. Každé jablko naplňte müsli. Máslo rozmíchejte s medem a skořicí a na müsli v každém jablku dejte 1 a 1/2 lžičky máslové směsi. Vložte do trouby a pečte 30–35 minut.
Dezert s jogurtem a müsli
Budete potřebovat
- domácí müsli
- smetanový jogurt řeckého typu
- domácí džem
Rychle a snadno připravíte lahodný dezert či svačinku do skleničky – navrstvěte na sebe domácí křupavé müsli, hustý smetanový jogurt řeckého typu a dobrý domácí džem (například višňový, brusinkový, rybízový apod.).