Pivo v kuchyni

České pivo k českému jídlu patří už od dávných dob. O tom, že je i skvělou ingrediencí, věděli i naši předkové kuchaři, kteří přišli na tyto skvělé recepty.

Kachna na pivě s nádivkou

Budete potřebovat:

  • 1 kachnu
  • 700 ml světlého piva
  • sůl
  • tymián

na nádivku:

  • 100 g kachních jater
  • 20 g šunky
  • 50 g másla
  • 2 rohlíky
  • 1 vejce
  • 50 ml světlého piva
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • petrželku

recept

Připravte si nádivku: na másle zpěňte najemno posekanou cibuli. Na ní orestujte na kostičky nakrájená játra, podlijte pivem a krátce poduste. Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčete pivem, přidejte vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželku. Osolte a opepřete. Na závěr do směsi zamíchejte vychladlá podušená játra.

Kachnu omyjte, zvenku i zevnitř okořeňte tymiánem, uvnitř osolte a naplňte nádivkou.

Kachnu pak zašijte, posolte a vložte na pekáč. Pečte zvolna v troubě dokřupava za častého polévání vypečenou šťávou a pivem.
Podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Sekaná na pivě

Budete potřebovat:

  • 1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 2 stroužky česneku
  • 2vejce
  • 1 cibuli
  • 8–9 plátků anglické slaniny
  • 1 lžičku soli
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • 10 lžic strouhanka
  • 200 ml piva

recept

Do mísy dejte mleté maso, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek, jedno celé vejce a jeden žloutek: zbylý bílek uchovejte. Přidejte na kousky nakrájený jeden plátek slaniny, sůl a vše opatrně promíchejte. Přisypte pokrájené čerstvé nebo sušené bylinky, strouhanku a směs důkladně prsty prohněťte a vytvořte celistvou šišku.
Troubu rozpalte na 170 °C. Do pekáče rozložte plátky slaniny a vložte na ně šišku sekané. Před zabalením ji potřete bílkem, který jste si dali stranou. Sekanou zabalte do slaniny, podlijte troškou vody a dejte do trouby péct na 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem podlijte sekanou pivem.
Podávejte s bramborem nebo čerstvým pečivem.

Vepřová krkovice na pivě

Budete potřebovat:

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 1 větší cibuli
  • 3 středně velké mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 1 větší brambor
  • 1 snítku rozmarýnu
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 500 ml piva
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

recept:

Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm na kostky nakrájené, osolené a opepřené maso dozlatova. Opečené maso vyjměte a na zbylém oleji osmažíme nakrájenou cibuli, mrkev a po chvíli i česnek. Pak přidejte rajčata a pivo. Dobře promíchejte a přidejte snítku rozmarýnu. Poté přidejte opečené maso a přikryté na mírném ohni duste asi 30 minut. Po této době odklopte pokličku a vařte dalších 30 minut, omáčka by se měla zredukovat na polovinu. Následně do omáčky přidejte i oloupané a nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Ochutnejte a v případě potřeby okořeňte. Vypněte plamen a přimíchejte ocet a cukr. Podávejte s čerstvým chlebem a se stejným pivem, které jste použili při vaření.

Cibulové kroužky v pivním těstíčku

Budete potřebovat:

  • 5 velkých cibulí
  • olej na smažení
  • 2 vejce
  • sůl
  • 300 ml piva
  • 250 g hladké mouky
  • asi 200 ml mléka
  • koření podle chuti

recept

Oloupané cibule nakrájejte na centimetrová kolečka a rozdělte na kroužky. Z mouky, vajec, soli a piva vytvořte v misce těstíčko a okořeňte ho oblíbeným kořením. Těstíčko podle potřeby rozřeďte mlékem. Kroužky namočené do těstíčka pak smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Nechte okapat na papírovém ubrousku a servírujte jako chuťovku k pivu.

Pivní preclíky

Budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g tuku
  • 220 ml vlažného piva
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí
  • 1 lžičku cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • mouku na vál
  • sůl na posypání
  • 1 žloutek na potření
  • 50 ml piva na potření

recept

Dvě lžíce mouky smíchejte s cukrem a rozdrobeným droždím v míse, směs zalijte částí vlažného piva a nechte vzejít kvásek v teple. Potom do mísy dolijte zbylé pivo a rozpuštěný vlažný tuk (ne horký), přidejte žloutek, zbytek mouky, osolte, opepřete a rukama důkladně vypracujte ze směsi hladké těsto. Nechte ho asi 45 minut vykynout v teple.
Vykynuté těsto rozdělte na malé dílky a na pomoučeném válu z nich udělejte delší válečky. Ty smotejte do tvaru preclíků, naskládejte je na plech s pečicím papírem, potřete pivem a žloutkem, osolte, vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a upečte dozlatova.

Vinná klobása na černém pivě

Budete potřebovat:

  • 1 kg vinné klobásy
  • slunečnicový olej
  • 200 g anglické slaniny na nudličky
  • 2 nakrájené větší cibule
  • 3–4 utřené stroužky česneku
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 200–250 ml černého piva
  • sůl
  • mletý černý pepř

recept

Z vinné klobásy stočte dvacet středně velkých šneků a sepněte je párátkem. Pak je z obou stran krátce osmahněte na lžíci slunečnicového oleje a dejte na dno pekáčku. Do stejné pánve dejte slaninu nakrájenou na nudličky a vyškvařte ji. V momentě, kdy slanina hodně prská, přidejte cibuli a česnek a 3–5 minut smažte, vmíchejte protlak a černé pivo. Osolte a opepřete podle chuti, pak směsí přelijte klobásky a dejte na patnáct až dvacet minut péct do trouby zahřáté na 200°C.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek