Borůvkové léto

Prázdniny u babičky se neobejdou bez borůvkového mlsání. V tradiční české a moravské kuchyni se najde spousta pokladů, které stojí za vyzkoušení – tady jsou některé z nich.


Kynutý borůvkový koláč s tvarohem

Budete potřebovat

  • 150 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 300 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 40 ml oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce

na náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 500 g borůvek

na drobenku:

  • 50 g hrubé mouky
  • 40 g másla
  • 50 g cukru krupice

Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Poté z mouky, vejce, kvásku, oleje a trošky soli zadělejte vláčné těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozprostřete na kulatý koláčový plech potažený pečicím papírem a rozetřete na něj náplň z tvarohu vyšlehaného s vejcem a cukrem. Koláč rovnoměrně posypte borůvkami a drobenkou připravenou z hrubé mouky, cukru a chladného másla. Nechte ještě asi 15 minut kynout, mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.


Kynuté knedlíky se žahourem

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • sůl
  • trochu cukru

na žahour:

  • 500 g borůvek
  • 125 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžičku solamylu (nebo hladké mouky)
  • 250 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
Zadělejte kvásek a z mouky, mléka, vejce a špetky soli vypracujte těsto. Dejte ho na teplé místo kynout půl hodiny. Nakrájejte těsto na kousky a dělejte z nich kuličky. Nechte je kynout další čtvrt hodiny. Knedlíky vařte buď ve vodě 10 minut (po 5 minutách je obraťte), anebo v páře 8 až 10 minut. Hotové propíchněte vidličkou.

Žahour připravte tak, že borůvky zalijete vodou a rozvaříte, pak přidejte cukr a máslo. V mléce či smetaně rozšlehejte solamyl (či mouku) a omáčku zahustěte. Jen krátce povařte a podávejte knedlíky přelité omáčkou.


Rychlý borůvkový džem

Budete potřebovat

  • 1 kg borůvek
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 3 lžičky kyseliny citronové

Borůvky nasypte do většího hrnce a dobře promíchejte s želírovacím cukrem a kyselinou citronovou a přiveďte k varu. Vařte 3 až 5 minut. Horký džem naplňte do sklenic, uzavřete a na chvíli otočte dnem vzhůru, aby víčko dobře chytlo.


Babiččiny lívanečky

  • Budete potřebovat
  • 500 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • 10 g čerstvého droždí
  • špetku soli
  • olej na smažení

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a metličkou je rozmíchejte do ztracena. Potom přidejte vejce a ostatní ingredience, a také je trochu zamíchejte metličkou. Poté vše ručním šlehačem na nejnižší otáčky rozmíchejte dohladka, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho hodinu kynout. Nakynuté těsto lijte na lívanečník a na mírném ohni smažte dozlatova lívance. Podávejte s borůvkovým džemem nebo s borůvkovou omáčkou (žahourem).


Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek