Domácí italská kuchyně
Gnocchi s rajčatovou omáčkou
Budete potřebovat
na těsto:
- 600 g brambor
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
- sůl
na omáčku:
- plechovku konzervovaných rajčat
- cherry rajčátka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci cukru
- sůl
- pepř
- čerstvou bazalku
- parmazán na posypání
Ještě horké brambory, uvařené ve slupce do poloměkka a oloupané, prolisujte do mísy nebo nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, mouku a vejce a velmi rychle vypracujte těsto. Na pomoučeném vále ho rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte váleček a nožem krájejte asi 1 cm dlouhé noky. Každý obalte v mouce a vidličkou mírně smáčkněte. Vařte v osolené vodě asi 3 minuty (když vyplavou, jsou hotové).
Nadrobno nasekanou cibulku orestujte v pánvi na rozpáleném olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek, pár přepůlených cherry rajčátek a konzervovaná rajčata. Poduste asi 15 minut. Přidejte nasekanou čerstvou bazalku, osolte, opepřete a oslaďte podle chuti.
Gnocchi podávejte teplé přelité rajčatovou omáčkou, posypané strouhaným parmazánem.
Gnocchi se sýrovou omáčkou
Budete potřebovat
- domácí gnocchi
- 200 g nivy
- 200 ml smetany na vaření
- čerstvé bylinky podle chuti
- pepř
Gnocchi připravte podle receptu na gnocchi s rajčatovou omáčkou. Do pánve vlijte smetanu, zahřejte, přidejte rozdrobenou nivu a za stálého míchání nechte sýr rozpustit. Dochuťte čerstvými bylinkami (bazalkou, pažitkou, tymiánem apod.), přidejte uvařené gnocchi, promíchejte a ihned podávejte.
Pizza s feferonkami
Budete potřebovat
na těsto (na 4 ks):
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíci olivového oleje
- 20 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažné vody
- špetku soli
- špetku cukru
na omáčku:
- konzervovaná rajčata
- sůl
- pepř
- trochu cukru
na oblohu:
- pikantní klobásu
- čerstvou šunku
- cherry rajčátka
- feferonka
- černé olivy
- mozzarella
- čerstvá bazalka
- čerstvá rukola
Troubu předehřejte na 240 °C. Konzervovaná rajčata dejte do misky, rozmixujte a podle chuti osolte, opepřete a trochu oslaďte, pokud jsou kyselá. Ve velké míse smíchejte mouku, droždí, sůl, cukr, přidejte vlažnou vodu a olej a uhněťte hladké těsto. Těsto odložte v míse přikryté utěrkou na teplé místo a nechte 60 minut kynout. Když těsto vykyne, na pomoučeném vále z něj vytvořte placku a dejte na plech. Těsto potřete připravenou rajčatovou omáčkou a poklaďte plátky klobásy, šunkou, přepůlenými cherry rajčátky, nakrájenou feferonkou a černými olivami. Posypte ji nasekanými bazalkovými lístky a nastrouhanou mozzarellou. Pečte 15 až 20 minut v předehřáté troubě dozlatova a podávejte ozdobenou čerstvou rukolou.