Salátové lupení

Listová zelenina je zdravá a na zahrádce, terase, ale i balkoně můžete čerstvé a šťavnaté lupeny sklízet každý den.

Hlávkový a ledový salát a čínské zelí určitě pozná každý. Existují však další druhy listové zeleniny, které stojí zato zařadit do jídelníčku. Některé se dají koupit v obchodech, jiné vypěstujete ze semínek. Výhodou salátových rostlin je rychlý růst a krátká vegetační doba. Mladé křehké lístky lze sklízet už po třiceti dnech od výsadby.


Kozlíček polníček má křehké lístky, které se uplatní v salátech všeho druhu.


Choi Sum je zvláštní odrůdou čínského zelí. Hodí se do salátů a pokrmů asijské kuchyně. Chuť má podobnou chřestu.


Šťavnatý římský salát je základním kamenem salátu Caesar, ale hodí se i ke krátkému podušení


Mírně nahořklé listy štěrbáku (či také endivie) mají léčivé účinky, neboť obsahují spoustu minerálů


Špičaté zelí hispi je jemně šťavnaté, proto se používá do čerstvých salátů, například k přípravě salátu Coleslaw.


Listy salátu dubáčku se sklízejí postupně, ale nedají se skladovat, protože rychle vadnou. Musíme je sníst co nejdříve po utržení


Mizuna má dlouhé štíhlé listy s vysokým obsahem vitaminu C, draslíku a vápníku. Jsou výborné do salátů i k dušení. U dietářů jsou oblíbené pro nízký obsah cukrů.


Komatsuna tvoří otevřenou růžici s velkými zelenými listy příjemně jemné hořčičné chuti, mladé listy jsou výborné do salátů, starší k dušení jako náš špenát.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek