Nadýchané suflé
Citronové suflé
Budete potřebovat
- 2 velké citrony
- 2 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíci hladké mouky
- cukr moučka na posypání
Omyté citrony rozkrojte, vymačkejte z nich šťávu a z jednoho také nastrouhejte asi lžíci kůry. Oddělte žloutky od bílků. V kovové či skleněné míse smícháme žloutky společně s 1,5 lžíce cukru, vanilkovým extraktem, moukou, 4 lžícemi citronové šťávy a kůrou. Chvíli šlehejte, dokud hmota trochu nezesvětlá, a poté mísu položte nad vodní lázeň a za stálého šlehání nechte krém asi 10 minut prohřívat, dokud nezhoustne. Poté sundejte z lázně a pomocí elektrického šlehače několik minut prošlehávejte, dokud hmota zcela nevychladne. Pokud se vám stalo, že se vejce trochu srazila a máte v krému hrudky, ještě teplý jej přeceďte přes jemné síto. V jiné míse vyšlehejte bílky společně se zbylým cukrem dotuha. Pomocí gumové stěrky zlehka zamíchejte sníh do citronového krému. Hotové těsto vlijte do zapékacích mističek vymazaných trochou másla. Pečte na 175 °C po dobu asi 15 minut, dokud povrch nevyběhne a nezezlátne. Ještě teplé suflé pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.
Čokoládové suflé
Budete potřebovat
- 100 g hořké čokolády na vaření s 85% obsahem kakaa
- 1 lžíci kakaa
- 5 vajec
- 70 g cukru
- 150 g másla
- 90 g hladké mouky
- skořici
- mouku na vysypání formiček
- máslo na vymazání formiček
Vajíčka, cukr, kakao a rozpuštěné máslo vyšlehejte dohladka. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přidejte ji k vyšlehané směsi. Vše ještě promíchejte a přidejte hladkou mouku. Připravenou směs plníme do tukem vymazaných a moukou vysypaných forem na suflé. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C pouze 10 minut, aby střed zůstal tekutý. Suflé po dopečení ihned podávejte, nejlépe se špetkou skořice.
Jahodové suflé
Budete potřebovat
- 2 bílky
- 100 g jahod
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 4 lžíce cukru
- máslo na vymazání formiček
Troubu si předehřejte na 190 °C. Přichystejte si 3 středně velké nebo 4 menší formičky na suflé, vymažte je máslem a vysypte cukrem. Jahody rozmixujte s 2 lžícemi cukru. Bílky vyšlehejte s kukuřičným škrobem a 2 lžícemi cukru dotuha; šlehejte asi 5 minut, potom k nim přimíchejte polovinu rozmixovaných jahod a šlehejte ještě 2–3 minuty. Nakonec už jen opatrně stěrkou přimíchejte zbylou část jahod a pěnu naplňte do šálků. Povrch zarovnejte a pečte asi 15 minut. Podávejte ihned po vyjmutí z trouby, neboť chladnutím suflé postupně klesá.
Sýrové suflé
Budete potřebovat
- 1 vrchovatou lžíci mouky
- 30 g másla
- 230 ml mléka
- 60 g parmazánu
- 4 velké vaječné žloutky
- 5 velkých vaječných bílků
- sůl
- pepř
Mouku, máslo a mléko rozmíchejte dohladka a vařte 10 minut. Vmíchejte sýr a žloutky. Sundejte z plamene a ještě chvilku míchejte. Přidejte sůl, pepř a také špetku kajenského pepře. Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte máslem nádobu na suflé o objemu 700 ml. Ušlehejte bílky a postupně je vmíchejte do připraveného základu. Směs přelijte do formy. Pečte, dokud suflé nevyběhne, asi 23–25 minut.
Hráškové suflé s parmazánem
Budete potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malý pórek (asi 150 g)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 180 g mraženého hrášku
- 310 ml mléka
- 50 g másla
- máslo na formičky
- 2 lžíce hladké mouky
- 140 g parmazánu + k podávání
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
Předehřejte troubu na 180 °C. V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm doměkka pórek. Osolte ho, opepřete, vmíchejte trochu rozmrzlý hrášek a vlijte mléko. Přiveďte k varu a povařte 2 minuty. Pak stáhněte z ohně a ve vhodné nádobě rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte 1–2 minuty. Stáhněte oheň na minimum, přimíchejte hráškovo-pórkovou směs a asi 10 minut vařte do zhoustnutí. Pak ji přesuňte do velké mísy a nechte 5 minut odpočívat. Rozpuštěným máslem vymažte 4 větší nebo 8 menších formiček na suflé a vysypte je parmazánem. K hráškové směsi přidejte žloutky a zbývající parmazán a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Ve třech dávkách ho opatrně přimíchejte k hráškové směsi. Hmotu rozdělte do připravených nádob a okraje objeďte prstem asi do půlcentimetrové hloubky. Misky položte na plech a vložte do trouby. Pečte 25 minut, suflé by mělo vyběhnout a zezlátnout. Posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.