Oblíbené rolády

Dobrá masová roláda patří ke stálicím naší kuchyně. Můžete ji servírovat s bramborovou kaší, pečenými brambůrky nebo třeba jen s jarním salátem.

 


Hovězí roláda s vejci

Budete potřebovat

  • 1 větší plátek hovězího masa
  • 2 vejce
  • 3–4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, mletý černý pepř
  • střední cibuli
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • 1 plátek šunky
  • sladkokyselé okurky
  • hladkou mouku

recept

1 Plátek masa dobře naklepte, osolte, opepřete a polovinu plátku potřete hořčicí. Z vajec a nezbytného množství oleje připravte vaječnou omeletu. Na potřený plát masa dejte plátek šunky a na ni položte omeletu. Na ni složte doprostřed podélně rozkrojené okurky.
2 Roládu zatočte a zpevněte nití. Pro rychlejší přípravu můžete použít tlakový hrnec. V tlakovém hrnci na nezbytném množství oleje usmažte oloupanou a nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění a na ní orestujte roládu ze všech stran. Podlijte vodou a duste do měkka asi 30 minut.
3 Hotovou roládu vyjměte a šťávu zahustěte hladkou moukou. Podávejte s bramborovou kaší.


Vepřová roláda se šalvějovou nádivkou

Budete potřebovat

  • 3 k vepřové kýty bez kosti
  • sůl, pepř
  • 1 skleničku dobrého suchého červeného vína
  • na nádivku:
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 200 g kuřecích jater
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 75 g mandlí
  • ½ svazku šalvěje
  • 1 velký svazek petrželky
  • pár snítek tymiánu

recept

1 Kýtu omyjte, osušte a rozřízněte ji jako knihu, aby se její plocha zvětšila. Ze všech stran ji důkladně osolte a opepřete a dejte stranou. Olej rozpalte v pánvi s vyšším okrajem a pak na něm doměkka opečte cibuli, přidejte játra a ze všech stran je opečte, pak přidejte i mleté maso a opékejte ho dohněda a zároveň jej vařečkou drťte, aby se rozpadlo na co nejmenší kousky.
2 Když je maso opečené, vmíchejte do pánve i mandle, přidejte nasekanou šalvěj, petrželku a tymián, vlijte trochu vína, zahřejte a dochuťte solí a pepřem. Poté nechte zchladnout.
3 Nádivku rozprostřete na maso, zarolujte ho, svažte potravinářským provázkem do úhledné rolády, potřete ji olejem a dejte do pekáčku (na mřížku). Podlijte vínem a při 160 °C pečte 4 hodiny doměkka.

 


Velikonoční krůtí roláda

Budete potřebovat

  • krůtí stehno
  • sůl
  • pepř
  • na náplň:
  • krůtí prso
  • 1 vejce
  • smetanu
  • petrželku
  • sůl
  • pepř

recept

1 Z krůtího stehna ořežte maso, očistěte ho od šlach, osolte a opepřete. Potom si připravte náplň z mletého masa: libové krůtí prso nakrájejte na kousky, osolte a opepřete, přidejte vejce, pár kapek smetany a rozmixujte. Posypte čerstvou petrželkou a pořádně promíchejte.
2 Směs namažte na očištěný stehenní řízek, přehněte kraje a udělejte roládu. Z vrchu ještě jednou osolte a opepřete a zabalte napevno do alobalu.
3 Troubu předehřejte na 150 °C, roládu vložte do pekáčku a nechte pozvolna péct. Asi po hodině vyndejte roládu z trouby a ještě ji krátce opečte z obou stran na pánvi, aby měla zlatavou barvu. Vypečenou šťávu z masa slijte do malého kastrůlku a nechte zredukovat. Roládu nakrájejte na plátky, nandejte na talíř, polijte šťávou a podávejte s bramborem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek