Začínáte s pěstováním zeleniny?
Velikost pozemku a typ uspořádání
U nových staveb nebývají pozemky nijak velké, proto představa, že si na nich vypěstujete třeba brambory na celou zimu, je zcela lichá. Čím menší zahrada, tím lepší si žádá plánování. Zvlášť začátečníci by si ji měli rozdělit na okrasnou a užitkovou část. Dnes tolik moderní prolínání užitkových a okrasných zón je náročné na znalosti a zkušenosti. Jestliže je nemáte, pravděpodobně se vám napoprvé nepodaří vybrat správný mix rostlin.
Kvalita půdy
Kvalita půdy je rozhodující pro pěstování čehokoli. Její úrodnost sice můžete zvýšit správnou péčí a hnojením, jde ale o dost dlouhodobý proces. Chcete-li zjistit druh půdy, počkejte dva až tři dny po dešti a v dlani zmáčkněte hroudu hlíny. Máte-li lehkou půdu, tedy takovou, kde převažuje písek, hrouda se vám v ruce prakticky rozpadne. U těžké půdy s převahou jílu se z ní stane nepropustná kompaktní koule. Půda střední hodnoty se rozpadne na několik větších kusů. Jestliže zjistíte, že máte půdu lehkou, pusťte se do pěstování rychlené a listové zeleniny, ředkviček nebo jahodníku, kterým se zde bude výborně dařit. Naopak se vůbec nehodí pro plodiny s velkou potřebou vody a živin, těm se ale daří na těžších půdách. Do této skupiny patří třeba košťáloviny, rajčata či červená řepa. Nejlépe jsou na tom tam, kde mají půdy střední, a tím pádem i nejširší možnosti výběru pěstovaných plodin.
Kolik máte času?
Čas chybí asi všem. Naštěstí v zahradničení si lze chytře vypomoci a leccos zrychlit, aniž by to bylo poznat na úrodě. Například zdlouhavé jednocení zeleniny lze obejít výsevními pásky nebo použitím sadbovačů, vyvazování rajčat nemusíte dělat, máte-li spirálové opěrné tyče, zalévání s konví nahradí kapková závlaha, třeba i s časovačem, než dlouze pečovat o choulostivé rostliny, můžete si pořídit jiné, odolnější druhy. Také není třeba míchat substráty, přehazovat kompost, vyrábět hnojiva, to všechno lze koupit. Práce na zahradě ovšem bude těšit stejně nebo možná i více.
Pokud jste úplný začátečník, pusťte se nejprve do pěstování méně náročných druhů zeleniny
Bez zkušeností to nejde
Pěstování má velkou výhodu v tom, že mnoho chyb lze napravit, a ještě se z nich poučit. Rostliny navíc svojí vitalitou zakryjí různé vady. Ale i v zahradničení platí, že zkušenosti bez pokusů a omylů nikdo nezíská. Jeden rok proto začněte s ředkvičkami a hráškem, druhý přidejte rajčata z koupených sazenic, pak se naučíte protahovat brambory nebo přihrnout pór a další rok třeba zkusíte roubování okurek. Ovšem ty ředkvičky nesmíte na začátku vynechat.