Foto: Shutterstock

Cukroví, které nesmí na svátečním stole chybět

Máte své oblíbené recepty na vánoční cukroví, bez kterých by svátky nebyly ty pravé? Jsme si jistí, že mezi nimi nesmí chybět tradiční rohlíčky, linecké a vosí hnízda. Zkuste je letos udělat podle našich receptů.

Linecké s rybízovým džemem

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • kůru z 1/2 biocitrónu
  • rybízový džem na slepování

Postup:

V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a nastrouhanou kůru z bio citrónu. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a dva žloutky.

Zpracujte směs do hladkého těsta. Snažte se pracovat co nejrychleji, aby se máslo příliš nerozpouštělo. Jakmile těsto drží pohromadě, zabalte ho do potravinové fólie a dejte odležet alespoň na 30 minut do lednice.

Předehřejte troubu na 180 °C. Na pomoučeném válu rozválejte těsto na tloušťku asi 3–4 mm. Pomocí vykrajovátek vykrajujte různé tvary (klasické linecké tvary jsou kolečka nebo srdíčka). Polovinu tvarů vykrojte s malým otvorem uprostřed.

Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 8–10 minut, dokud okraje nezačnou jemně zlátnout. Po upečení nechte cukroví vychladnout.

Po vychladnutí slepujte vždy dvě kolečka k sobě pomocí rybízového džemu – jedno plné kolečko a jedno s otvorem.

Hotové linecké cukroví můžete lehce posypat moučkovým cukrem pro dokonalý vzhled. Uložte ho do krabice a nechte několik dní odležet v chladu.

Tip: Linecké cukroví chutná nejlépe asi po týdnu. Rybízový džem mu dodává příjemně nakyslou chuť, která se skvěle doplňuje se sladkým těstem.

 

Foto: Shutterstock

Voňavé vanilkové rohlíčky

Budete potřebovat:

  • 100 g lískových oříšků
  • 200 g másla
  • 280 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na obalení:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Lískové oříšky rozemelte. Pokud chcete, můžete je předem nasucho opražit na pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť, a nechat je vychladnout.

V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a mleté oříšky. Přidejte studené máslo nakrájené na menší kousky a dva žloutky. Rychle zpracujte směs do hladkého těsta. Než budete formovat rohlíčky, dejte těsto minimálně na 20 minut do lednice.

Z vychlazeného těsta oddělujte malé kousky a válejte z nich rohlíčky. Snažte se, aby měly všechny stejnou velikost, aby se rovnoměrně pekly. Můžete použít i pečicí formu na rohlíčky.

Rohlíčky skládejte s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 10–12 minut, dokud nezačnou jemně zlátnout.

Ještě teplé je opatrně obalte v připravené směsi moučkového a vanilkového cukru. Dávejte pozor, aby se nerozlámaly – jsou křehké, když jsou horké.

Rohlíčky nechte zcela vychladnout a poté je uložte do krabice nádoby, aby se dobře odležely a získaly svou typickou jemnou chuť.

Tip: Vanilkové rohlíčky chutnají nejlépe po několika dnech odležení, kdy se chutě krásně propojí. Domácí vanilkový cukr můžete vyrobit tak, že do cukru vložíte celý vanilkový lusk a necháte ho pár týdnů v uzavřené nádobě, aby cukr nasál vanilkovou vůni.

 

Foto: Shutterstock

Tradiční vosí hnízda

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g dětských piškotů
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 20 g kakaa
  • 1 polévkovou lžíci rumu (nebo podle chuti)
  • 2 polévkové lžíce mléka

Na náplň:

  • 50 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce vaječného likéru (nebo podle chuti)

Na dokončení:

  • 200 g dětských piškotů

Postup:

Dětské piškoty rozemelte na jemnou drť (můžete použít kuchyňský robot nebo je vložit do sáčku a rozdrtit válečkem). Do mísy přidejte rozemleté piškoty, moučkový cukr, kakao, nakrájené máslo, rum a mléko. Vše důkladně propracujte, dokud nezískáte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.

Připravte náplň: V míse vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do hladké pěny. Přidejte vaječný likér a znovu vyšlehejte, dokud není náplň krémová a dobře spojená. Množství likéru můžete přizpůsobit podle své chuti. Náplň vložte do cukrářského sáčku.

Pomocí formiček tvarujte z připraveného těsta hnízda. Do každé formičky (zevnitř vysypané troškou moučkového cukru) vtlačte kousek těsta a udělejte v něm prstem nebo kulatým koncem vařečky důlek. S pomocí cukrářského sáčku hnízdo naplňte připravenou náplní a uzavřete piškotem. Hotové hnízdo pak z formy vyklepněte.

Vosí hnízda uložte do krabice a skladujte na chladném místě.

Tip: Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete do těsta přidat více rumu nebo do náplně více vaječného likéru.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

6 tipů na dárky plné skvělých chutí

6 tipů na dárky plné skvělých chutí

Chcete svým blízkým pod stromeček nadělit něco opravdu originálního, co potěší jejich chuťové buňky? Vlastnoručně vyrobené jedlé dárky jsou to skvělou volbou! Nejenže v nich můžete předvést svou kreativitu, ale také jim dodat špetku osobního kouzla. Inspirujte se našimi tipy na dárky, které udělají radost každému gurmánovi.

Celý článek