Foto: Shutterstock
6 tipů na dárky plné skvělých chutí
Ochucená čokoláda
Tento dárek ocení především milovníci kvalitní čokolády. Domácí čokoládu snadno vyrobíte, a navíc vypadá opravdu luxusně.
Základem samozřejmě musí být vysoce kvalitní čokoláda s bohatým obsahem kakaa. Nalámejte ji do kastrůlku a ten ponořte do hrnce s vroucí vodou – tak ji nejrychleji rozpustíte. Přidejte do ní nasekané ořechy, například lískové oříšky, mandle, pistácie a další. Můžete do ní přidat i sušené ovoce (rozinky, brusinky, maliny…) či koření, například chilli pro pikantní chuť, nebo mátu pro příjemně mentolovou příchuť. Přidat můžete i na kousíčky nakrájený karamel. Směs nalijte do formy na čokoládu. Povrch ještě dozdobte ořechy nebo ovocem a nechte ji ztuhnout při pokojové teplotě či v lednici. Podobným způsobem můžete vytvořit i vlastní čokoládové bonbóny.
Bylinkové oleje
Bylinkové oleje jsou nejvhodnější dárkem pro všechny, kdo rádi vaří a preferují příjemnou chuť čerstvých bylinek. Ochucené bylinkové oleje navíc vypadají velice dekorativně a jejich výroba je překvapivě jednoduchá.
Připravte si kvalitní olivový olej a vyberte své oblíbené bylinky, například rozmarýn, tymián, bazalku, nebo jiné přísady, jako je česnek, chilli papričky, citronová kůra či různé koření – celý pepř, nové koření a podobně. Naplňte čisté skleněné lahve bylinkami a kořením a poté je zalijte olivovým olejem až po okraj. Lahve dobře uzavřete a nechte alespoň 1–2 týdny odležet, aby se chutě propojily. Na lahve můžete uvázat krásnou stužku a přidat štítek s označením, co olej obsahuje.
Foto: Shutterstock
Domácí granola
Granolu ocení každý, kdo si rád dopřeje zdravou snídani nebo svačinu a rád mlsá ochucené cereálie. Můžete tak vytvořit směsi přímo na míru svým blízkým, podle jejich preferencí. Postupujte následovně: smíchejte ovesné vločky, nasekané ořechy (mohou být i nasucho opražené), semínka a sušené ovoce podle chuti. Přidejte med nebo javorový sirup a trochu olivového oleje, aby se všechny ingredience spojily. Směs rozložte na plech potažený pečicím papírem a pečte ji v troubě předehřáté na 150 °C asi 25–30 minut. Občas ji promíchejte, aby se granola rovnoměrně opekla. Po vychladnutí nasypte granolu do krásné sklenice a ozdobte ji stužkou.
Foto: Shutterstock
Pomerančová marmeláda
Tento dárek je vhodný pro všechny, kdo milují ovocné a možná i trochu exotické chutě. Domácí marmeláda připravená z citrusů patří mezi nejlahodnější zavařeniny. Oblíbená je zejména ta pomerančová, ale stejně ji můžete připravit i z mandarinek či grapefruitů.
Oloupejte 5–6 pomerančů a nakrájejte je na malé kousky, nezapomeňte odstranit pecky. Dejte je do hrnce, přidejte 500 g cukru a šťávu z jednoho citronu. Máte-li rádi nahořklou chuť typickou pro citrusové marmelády, pokrájejte část pomerančů i s kůrou. Použijte však pouze biopomeranče, jejichž kůra nebyla chemicky ošetřena! Směs vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí a marmeláda nezhoustne, což zabere asi 40–50 minut. Pokud chcete proces urychlit, přidejte želírovací prostředek (řiďte se návodem na balení). Hotovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a dobře uzavřete. Víčko můžete ozdobit látkou či dekorativním papírem a převázat mašlí.
Foto: Shutterstock
Slaný karamel
Slaný karamel je gurmánský zážitek, který si zamiluje každý, kdo má rád sladko-slané kombinace. Skvěle se hodí k dezertům, na toasty nebo jen tak na lžičku.
Rozehřejte 200 g cukru v hrnci na středním ohni, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje do zlatohněda. Důkladně ho přitom míchejte. Přidejte 100 g másla a nechte ho rozpustit, poté postupně vmíchejte 120 ml smetany ke šlehání. Za stálého míchání směs vařte ještě asi 2–3 minuty, dokud nezískáte hladký karamel, a na závěr přidejte špetku mořské soli. Karamel nalijte do sterilizované sklenice a uzavřete. Sklenici můžete ozdobit a přidat štítek s nápisem.
Foto: Shutterstock
Domácí vaječný likér
Domácí vaječný likér je klasika, která k Vánocům neodmyslitelně patří. Potěší především milovníky sladkých likérů a alkoholových koktejlů.
V misce vyšlehejte 8 žloutků do pěny. Vmíchejte 1 plechovku Salka, 1 litr plnotučného mléka a 210 ml smetany ke šlehání. Pak směs přelijte do hrnce se silným dnem, přidejte dřeň z jednoho vanilkového lusku a pomalu, za stálého míchání, prohřívejte na mírném plameni. Směs by neměla vřít, ale prohřívejte ji tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu. Poté hrnec přemístěte do studené vodní lázně a míchejte, dokud nevychladne. Když je směs studená, vmícháme 300 ml rumu (nebo podle chuti).
Likér nalijte do skleněných lahví a nechte ho alespoň týden v chladu odležet, aby se chutě propojily. Lahve můžete ozdobit vánočními dekoracemi a přidat štítek s vánočním přáním.
Foto: Shutterstock