Foto: Shutterstock

Med v kosmetice: Přírodní zázrak pro zářivou pleť a zdravou pokožku

Med není jen sladkou pochoutkou, kterou si můžeme osladit čaj. Díky svým výjimečným vlastnostem má své místo i v přírodní kosmetice. Jeho hydratační, antibakteriální a zklidňující účinky oceníte při péči o pleť, vlasy, rty i celé tělo.

Pleťová maska: Med je přírodní zvlhčovadlo, které pokožku hydratuje a zároveň má antibakteriální účinky, které pomáhají v boji proti akné. Naneste tenkou vrstvu medu na čistou pokožku obličeje a nechte ho působit 15–20 minut. Po uplynutí času masku opláchněte teplou vodou.

Peeling na rty: Med pokožku rtů zvláční, zatímco cukr odstraní odumřelé kožní buňky a zanechá rty jemné a hebké. Smíchejte lžičku medu s trochou moučkového cukru a touto směsí jemně masírujte rty po dobu několika minut.

Zábal na vlasy: Medový zábal dodá vlasům lesk, hydrataci a pomůže v boji proti roztřepeným konečkům. Dvě lžíce medu smíchejte s jednou lžící olivového oleje a směs naneste na vlhké vlasy. Zabalte vlasy do ručníku a nechte působit 20–30 minut. Po uplynutí času vlasy důkladně opláchněte a umyjte šamponem.

 

Foto: Shutterstock

Kúra na ruce: Tato kúra hloubkově vyživí suchou a popraskanou pokožku rukou, zanechá ji jemnou a vláčnou. Smíchejte dvě lžíce medu s jednou lžící olivového oleje a naneste na ruce. Zabalte je do bavlněných rukavic nebo potravinové fólie a nechte působit 20–30 minut.

Peeling na nohy: Cukr pomůže odstranit odumřelé buňky, zatímco med pokožku zvláční a hydratuje. Smíchejte dvě lžíce medu s jednou lžící cukru a jednou lžičkou olivového oleje. Směs použijte jako peeling na chodidla. Jemně masírujte nohy, zaměřte se na ztvrdlou kůži na patách. Po opláchnutí aplikujte hydratační krém.

Medové kostky do ledového čaje

Použijte med netradičně. Nalijte med do formiček na led a dejte ho zmrazit. Tyto medové kostky pak můžete přidávat do ledového čaje nebo osvěžujících nápojů. Kostky nápoj nejen osladí, ale také ho příjemně ochladí. Navíc zůstanou zachovány jeho léčivé účinky. Podle odborníků z Výzkumného ústavu včelařského totiž mražení med nijak nepoškozuje.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články