Foto: Shutterstock

3 italské recepty s houbami, které musíte zkusit

Vyzkoušejte tři chutné recepty, které spojí vaše houbové úlovky s kouzlem italské kuchyně. Od nakládaných houbiček s medem, přes lahodné pappardelle s hříbky až po jemné rizoto z divoké rýže a lišek.

Pappardelle s hříbky a šalvějí

Budete potřebovat:

  • 400 g pappardelle (širokých vaječných těstovin)
  • 300 g čerstvých hříbků
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 8–10 čerstvých lístků šalvěje
  • 50 ml bílého vína (volitelně)
  • 50 g strouhaného parmazánu (k podávání)
  • sůl a pepř

Postup:

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Přidejte pappardelle a vařte podle pokynů na obalu, dokud nejsou těstoviny al dente. Obvykle to trvá asi 7–9 minut. Poté těstoviny sceďte, ale uchovejte si asi 100 ml vody z vaření.

V široké pánvi rozehřejte na středním ohni olivový olej. Přidejte nasekaný česnek a lístky šalvěje a lehce je osmahněte, dokud česnek nezačne zlátnout a šalvěj nezíská křupavou texturu (pozor, aby se česnek nespálil). Přidejte nakrájené hříbky do pánve a orestujte je asi 5–7 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou. Pokud používáte bílé víno, přilijte ho do pánve a nechte jej chvíli probublávat, aby se část tekutiny odpařila. Přidejte nakrájená sušená rajčata a vařte ještě další 2–3 minuty, aby se všechny chutě spojily.

Do pánve s houbami a rajčaty přidejte scezené pappardelle. Dobře promíchejte, aby se těstoviny rovnoměrně obalily omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, kterou jste si ponechali, a promíchejte.

Pappardelle ihned podávejte posypané strouhaným parmazánem a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti. Můžete přidat i několik čerstvých lístků šalvěje na ozdobu.

 

Foto: Shutterstock

Rizoto z divoké rýže s liškami

Budete potřebovat:

200 g divoké rýže
250 g čerstvých lišek
1 středně velkou cibuli
2 stroužky česneku
100 ml suchého bílého vína
750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
50 g strouhaného parmazánu
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
čerstvou petrželku

Postup:

Divokou rýži propláchněte studenou vodou a uvařte ji podle pokynů na obalu. Měla by být měkká, ale ne rozvařená. Poté ji sceďte a nechte stranou.

Na pánvi rozehřejte jednu lžíci olivového oleje a přidejte nakrájené lišky. Restujte je na středním ohni asi 5–7 minut. Osolte je a opepřete podle chuti. Poté je vyjměte z pánve a odložte stranou.

Do stejné pánve přidejte další lžíci olivového oleje a máslo. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte nasekanou cibuli a restujte ji na mírném ohni, dokud nezesklovatí. Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu.

K cibuli a česneku přidejte uvařenou divokou rýži. Promíchejte a přidejte bílé víno. Nechte vařit na středním ohni, dokud se víno téměř zcela neodpaří.

Postupně přilévejte horký vývar po naběračkách. Po každém přidání míchejte, dokud se vývar nevstřebá do rýže. Tento postup opakujte, dokud rýže nebude krémová a plná chuti. Tento krok trvá přibližně 15–20 minut.

Jakmile je rizoto krémové a rýže měkká, přidejte restované lišky zpět do pánve a jemně promíchejte. Nakonec přimíchejte strouhaný parmezán a podle chuti dosolte a dopepřete.

Rizoto ihned podávejte, posypané čerstvou petrželkou a hoblinkami parmazaánu.

 

Foto: Shutterstock

Nakládané houby s medem

Budete potřebovat:

1 kg tvrdých čerstvých hub (např. hříbky, lišky, žampiony apod.)
1 l vody
250 ml jablečného octa
150 g medu
2 lžičky soli
2 lžičky celého pepře
2 lžičky hořčičných semínek
2 bobkové listy
1 velkou cibuli
2 stroužky česneku

Postup:

Houby očistěte, omyjte a větší kusy nakrájejte na menší kousky.

V kastrolu přiveďte vodu k varu a přidejte houby. Vařte je asi 5 minut, poté je sceďte a nechte okapat.

V jiném hrnci smíchejte vodu, jablečný ocet, med, sůl, pepř, hořčičná semínka a bobkové listy. Přiveďte směs k varu a míchejte, dokud se med a sůl zcela nerozpustí. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, a vařte další 2–3 minuty.

Připravte si sterilizované sklenice. Do sklenic rovnoměrně rozdělte houby a zalijte je horkým nálevem, aby byly zcela ponořené. Nechte asi 1 cm volného prostoru od horního okraje sklenice. Okraje sklenic otřete čistým hadříkem a pevně je zavřete víčky.

Sklenice s houbami umístěte do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené alespoň do poloviny. Přiveďte k varu a sterilizujte při mírném varu po dobu 20 minut. Poté sklenice opatrně vyjměte a nechte vychladnout na čisté utěrce.

Tento recept na sladkokyselé houby s medem je skvělým způsobem, jak netradičně využít med při konzervování hub. Sladkokyselý nálev dodá houbám jemnou a zároveň výraznou chuť, kterou oceníte jako přílohu k masu, salátům nebo jako samostatný předkrm.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články