Foto: Shutterstock

Lahodné dobroty k odpolední kávě: Sladký kořeněný chlebíček nebo domácí medovník

Sladký medový chlebíček se snadno připravuje, je plný vůní a chutí, a navíc vydrží dlouho vláčný. Skvěle se hodí k odpolednímu čaji nebo jako sladká snídaně či svačina. 

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 100 g cukru
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetku soli
  • nasekané vlašské ořechy, rozinky nebo sušené ovoce (volitelně)

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, kakao a všechny druhy koření. Dobře vše promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo v mouce.

V jiné misce vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Poté přidejte med a rozpuštěné máslo, důkladně promíchejte. Nakonec postupně přilévejte mléko a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.

Postupně přisypávejte suchou směs do tekuté a pomalu míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud chcete, můžete do těsta přimíchat nasekané ořechy, rozinky nebo sušené ovoce.

Těsto nalijte do připravené formy a zarovnejte povrch. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45–55 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po upečení nechte chlebíček lehce zchladnout ve formě (asi 10 minut). Poté ho opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete chlebíček posypat moučkovým cukrem nebo pokapat medem.

Sladký kořeněný medový chlebíček je ideální ke kávě nebo čaji. Díky kombinaci medu a voňavého koření je chlebíček lahodný a dlouho vydrží měkký a vláčný.

 

Foto: Shutterstock

Báječný domácí medovník

Tradiční medovník je oblíbený kvůli své bohaté medové chuti a jemné vrstvené struktuře. Přestože vyžaduje čas na přípravu i odležení, odmění vás dokonalou kombinací sladkosti, máslového krému a křupavých ořechů.

Budete potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 1 lžičku jedlé sody

Na krém:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  • 250 g másla
  • 2 lžíce medu

Na ozdobu:

  • mleté vlašské ořechy nebo rozdrcené zbytky těsta

Postup:

V hrnci rozehřejte máslo, med a cukr na mírném ohni, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Nechte směs mírně vychladnout a poté přidejte vejce. Důkladně promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku s jedlou sodou a postupně ji přidávejte do medové směsi, dokud nevznikne hladké těsto. To rozdělte na 5 stejných částí. Každou část vyválejte na tenký plát a vykrojte kruh podle dortové formy (průměr cca 22 cm).

Předehřejte troubu na 180 °C. Každý plát pečte na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 5–7 minut, dokud nezezlátne. Upečené pláty nechte vychladnout. Zbytky těsta, které zůstaly po vykrojení, upečte také, budou se hodit na ozdobu.

V míse vyšlehejte změklé máslo do pěny. Přidejte kondenzované mléko a pokračujte ve šlehání, dokud není krém hladký a jemný. Nakonec přimíchejte med. Na servírovací talíř položte první korpus a rovnoměrně ho potřete částí krému. Pokračujte ve vrstvení korpusů a krému, dokud nespotřebujete všechny části. Poslední vrstva by měla být krémová.

Upečené zbytky těsta rozdrobte na jemné drobečky a smíchejte s mletými vlašskými ořechy. Touto směsí posypte vrch a boky dortu, aby byl celý medovník pokrytý. Medovník nechte v lednici odležet minimálně 24 hodin, aby se všechny chutě propojily a korpusy změkly. Po odležení krájejte na porce a podávejte.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články