Foto: Shutterstock

Zahrada v lahvi: Vyrobte si vlastní herbarium

Herbarium v láhvi můžete využít nejen jako dekoraci nebo dárek. Je to také způsob, jak originálně uchovat květiny z významné události, například ze svatby, narozenin či křtin.

Základem pro výrobu herbaria jsou perfektně usušené květiny. Ať už si vyberete jakýkoli způsob sušení vždy nejprve odstřihněte přebytečné listy a zkraťte stonky. Vybrat si můžete z pěti osvědčených metod:

Vzduch – Sušení květin vzduchem je jednoduché a efektivní. Stačí svázat stonky gumičkou a pověsit je asi na dva týdny vzhůru nohama do skříně. Každých pár dní je vhodné kontrolovat, jak květiny schnou. Tato metoda je ideální pro kulatější květy, jako jsou pivoňky, růže a karafiáty.

Silikagel – Květiny je možné sušit také pomocí silikagelu. Tento proces můžete urychlit v mikrovlnce. Květiny obalte do silikagelem a dejte spolu se sklenicí vody do mikrovlnk. Pak je sušte na nižší teplotu, v 30sekundových intervalech, až 3 minuty.

Desikanty – Silikagel a kočičí stelivo jsou často používané desikanty, které květiny přirozeně vysuší během jednoho týdne. Stačí květiny pokrýt zvoleným sušicím prostředkem, vše uzavřít do vzduchotěsné nádoby na 3 až 7 dní a po vysušení květiny důkladně očistit.

Trouba – Při sušení v troubě rozložte květiny na plech a pečte je v troubě při 80 °C jednu až dvě hodiny. Pravidelně kontrolujte, jak se květiny zmenšují. Tato metoda j poměrně rychlá, ale vysoká teplota může způsobit ztrátu okvětních lístků a barvy!

Lisování – Vytvoří jemnější a éterický vzhled. Květiny položte mezi savé papíry nebo noviny a zatižte je nebo vložte do těžké knihy. Sušení trvá několik týdnů.

 

Foto: Shutterstock

Výroba herbaria

Budete potřebovat:

  • sušené květiny
  • skleněnou uzavíratelnou sklenici nebo láhev
  • dětský olej
  • špejli nebo dřevěnou hůlku
  • nůžky

Postup:

Vezměte sušené květiny a upravte je tak, aby vám vyhovovala délka stonků. Doporučují se různé výšky květin pro lepší vizuální efekt.

Vyberte si nádobu – můžete najít skvělý kousek v bazaru nebo znovu použít zavařovací sklenici, lahvičku od oleje, skleničku od parfému nebo sklenici od svíčky– a vložte do ní květiny. Květiny můžete dále uspořádat při nalévání oleje.

Pomalu nalijte dětský olej do nádoby a pomocí špejle upravte květiny podle potřeby.

Vše uzavřete korkovou zátkou nebo víčkem. Doporučuje se nechat nahoře vzduchovou bublinu nebo přidat horké lepidlo pod zátku, aby se zabránilo absorpci oleje.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články