Foto: Shutterstock

V hlavní roli zelenina: Připravte si gazpacho, cuketové hranolky nebo plněná rajčata

Šťavnatá rajčata a lahodné cukety patří k tomu nejlepšímu, co nám tato sezóna nabízí. Můžete si z nich připravit báječné dobroty jako třeba osvěžující polévku, zdravý předkrm či netradiční hranolky.

Originální gazpacho

Budete potřebovat:

  • 1 okurku (oloupanou a nakrájenou)
  • 1 zelenou papriku (zbavenou semínek a nakrájenou)
  • 1 malou červenou cibuli (oloupanou a nakrájenou)
  • 2 stroužky česneku (oloupané)
  • 2 plátky bílého chleba (bez kůrky, namočené ve vodě a vymačkané)
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl a pepř podle chuti
  • 500 ml studené vody (nebo podle potřeby)

Postup:

Rajčata omyjte a odstraňte stopky. Pokud chcete jemnější texturu, můžete je oloupat. Nejjednodušší způsob je naříznout křížek na spodní straně rajčat, ponořit je na 30 sekund do vroucí vody a pak je rychle ochladit v ledové vodě. Slupku pak snadno sloupnete.

Nakrájejte rajčata, okurku, papriku, červenou cibuli a česnek na menší kousky. Vložte nakrájenou zeleninu, namočený a vymačkaný chléb, olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř do mixéru. Mixujte dohladka. Pokud je směs příliš hustá, postupně přidávejte studenou vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Přelijte gazpacho do velké mísy nebo džbánu a zakryjte. Nechte chladit v ledničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě propojily. Před podáváním gazpacho promíchejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo octem podle chuti.

Nalijte do misek nebo sklenic a ozdobte nakrájenou okurkou, zelenou paprikou, červenou cibulí a krutony. Můžete přidat i čerstvé bylinky jako bazalku nebo petrželku.

Pokud máte rádi velmi studené gazpacho, přidejte do každé porce několik kostek ledu.

 

Foto: Shutterstock

Smažené cuketové hranolky

Budete potřebovat:

Na hranolky:

  • 2 středně velké cukety
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 200 g strouhanky
  • 50 g parmazánu (nastrouhaného)
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • 1 lžičku česnekového prášku
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Na tatarskou omáčku:

  • 200 ml majonézy
  • 2 nakládané okurky (jemně nasekané)
  • 1 lžíci kaparů (jemně nasekaných)
  • 1 lžíci nasekané pažitky nebo petrželky
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Cukety omyjte a odkrojte konce. Nakrájejte je na hranolky o délce cca 8–10 cm a tloušťce 1–1,5 cm. V jedné misce smíchejte hladkou mouku se špetkou soli a pepře. V druhé misce rozšlehejte vejce s mlékem. Ve třetí misce smíchejte strouhanku, parmazán, sušené oregano a česnekový prášek. Každý cuketový hranolek obalte nejprve v mouce, poté ve vaječné směsi, a nakonec ve strouhankové směsi.

V hluboké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Hranolky smažte ve vrstvách, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé, což trvá přibližně 3–4 minuty na každou stranu. Smažené hranolky přeneste na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný olej.

V misce smíchejte majonézu, nasekané nakládané okurky, kapary, pažitku nebo petrželku, dijonskou hořčici a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Omáčku nechte chvíli odležet v ledničce, aby se chutě propojily.

Cuketové hranolky podávejte horké s domácí tatarskou omáčkou. Hodí se například jako lehký předkrm nebo snack na party či rodinných setkáních. Také mohou být skvělou přílohou k hlavním jídlům, například k pečenému kuřeti, grilovaným rybám, steakům nebo jako zdravější varianta klasických bramborových hranolků k domácím burgerům.

 

Foto: Shutterstock

Rajčata plněná krémovým sýrem

Budete potřebovat:

  • 4 velká rajčata
  • 200 g krémového sýra typu Lučina
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky (např. pažitku, petrželku, bazalku apod.)

Postup:

Omyjte rajčata a odkrojte vršek, kde je stopka. Pomocí lžičky nebo nože opatrně vydlabejte vnitřek rajčat, aby vznikla dutina pro náplň. Dejte pozor, abyste nepoškodili stěny rajčat.

Vnitřek rajčat lehce osolte a opepřete. Otočte je vzhůru nohama na papírovou utěrku, aby odkapala přebytečná tekutina.

V misce smíchejte krémový sýr se solí, pepřem a jemně nasekanými bylinkami. Každé rajče naplňte připravenou směsí krémového sýra pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku.

Naplněná rajčata podávejte ihned nebo je nechte vychladit v ledničce, pokud je preferujete studená. Ozdobte je čerstvými bylinkami nebo kouskem rajčatového vršku.

Varianty ochucení náplně:

Středomořská: Krémový sýr smíchejte s nasekanými sušenými rajčaty, olivami, trochou strouhaného parmazánu a čerstvým oreganem nebo bazalkou.

Bylinková: Smíchejte krémový sýr s jemně nasekanou pažitkou, koprem a petrželkou. Přidejte trochu česnekového prášku nebo strouhaného česneku.

Sýrová: Krémový sýr smíchejte s nastrouhaným cheddarem nebo ementálem a přidejte trochu worcesterské omáčky pro výraznější chuť.

Ořechová náplň: Do krémového sýra přimíchejte jemně nasekané vlašské ořechy nebo piniové oříšky a nasekanou petrželku.

Šunková náplň: Smíchejte krémový sýr s jemně nasekanou šunkou, pažitkou a hořčicí.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články