Foto: Shutterstock
V hlavní roli zelenina: Připravte si gazpacho, cuketové hranolky nebo plněná rajčata
Originální gazpacho
Budete potřebovat:
- 1 okurku (oloupanou a nakrájenou)
- 1 zelenou papriku (zbavenou semínek a nakrájenou)
- 1 malou červenou cibuli (oloupanou a nakrájenou)
- 2 stroužky česneku (oloupané)
- 2 plátky bílého chleba (bez kůrky, namočené ve vodě a vymačkané)
- 60 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl a pepř podle chuti
- 500 ml studené vody (nebo podle potřeby)
Postup:
Rajčata omyjte a odstraňte stopky. Pokud chcete jemnější texturu, můžete je oloupat. Nejjednodušší způsob je naříznout křížek na spodní straně rajčat, ponořit je na 30 sekund do vroucí vody a pak je rychle ochladit v ledové vodě. Slupku pak snadno sloupnete.
Nakrájejte rajčata, okurku, papriku, červenou cibuli a česnek na menší kousky. Vložte nakrájenou zeleninu, namočený a vymačkaný chléb, olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř do mixéru. Mixujte dohladka. Pokud je směs příliš hustá, postupně přidávejte studenou vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Přelijte gazpacho do velké mísy nebo džbánu a zakryjte. Nechte chladit v ledničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě propojily. Před podáváním gazpacho promíchejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo octem podle chuti.
Nalijte do misek nebo sklenic a ozdobte nakrájenou okurkou, zelenou paprikou, červenou cibulí a krutony. Můžete přidat i čerstvé bylinky jako bazalku nebo petrželku.
Pokud máte rádi velmi studené gazpacho, přidejte do každé porce několik kostek ledu.
Foto: Shutterstock
Smažené cuketové hranolky
Budete potřebovat:
Na hranolky:
- 2 středně velké cukety
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 200 g strouhanky
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- 1 lžičku sušeného oregana
- 1 lžičku česnekového prášku
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Na tatarskou omáčku:
- 200 ml majonézy
- 2 nakládané okurky (jemně nasekané)
- 1 lžíci kaparů (jemně nasekaných)
- 1 lžíci nasekané pažitky nebo petrželky
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžíci citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Cukety omyjte a odkrojte konce. Nakrájejte je na hranolky o délce cca 8–10 cm a tloušťce 1–1,5 cm. V jedné misce smíchejte hladkou mouku se špetkou soli a pepře. V druhé misce rozšlehejte vejce s mlékem. Ve třetí misce smíchejte strouhanku, parmazán, sušené oregano a česnekový prášek. Každý cuketový hranolek obalte nejprve v mouce, poté ve vaječné směsi, a nakonec ve strouhankové směsi.
V hluboké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Hranolky smažte ve vrstvách, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé, což trvá přibližně 3–4 minuty na každou stranu. Smažené hranolky přeneste na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný olej.
V misce smíchejte majonézu, nasekané nakládané okurky, kapary, pažitku nebo petrželku, dijonskou hořčici a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Omáčku nechte chvíli odležet v ledničce, aby se chutě propojily.
Cuketové hranolky podávejte horké s domácí tatarskou omáčkou. Hodí se například jako lehký předkrm nebo snack na party či rodinných setkáních. Také mohou být skvělou přílohou k hlavním jídlům, například k pečenému kuřeti, grilovaným rybám, steakům nebo jako zdravější varianta klasických bramborových hranolků k domácím burgerům.
Foto: Shutterstock
Rajčata plněná krémovým sýrem
Budete potřebovat:
- 4 velká rajčata
- 200 g krémového sýra typu Lučina
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky (např. pažitku, petrželku, bazalku apod.)
Postup:
Omyjte rajčata a odkrojte vršek, kde je stopka. Pomocí lžičky nebo nože opatrně vydlabejte vnitřek rajčat, aby vznikla dutina pro náplň. Dejte pozor, abyste nepoškodili stěny rajčat.
Vnitřek rajčat lehce osolte a opepřete. Otočte je vzhůru nohama na papírovou utěrku, aby odkapala přebytečná tekutina.
V misce smíchejte krémový sýr se solí, pepřem a jemně nasekanými bylinkami. Každé rajče naplňte připravenou směsí krémového sýra pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku.
Naplněná rajčata podávejte ihned nebo je nechte vychladit v ledničce, pokud je preferujete studená. Ozdobte je čerstvými bylinkami nebo kouskem rajčatového vršku.
Varianty ochucení náplně:
Středomořská: Krémový sýr smíchejte s nasekanými sušenými rajčaty, olivami, trochou strouhaného parmazánu a čerstvým oreganem nebo bazalkou.
Bylinková: Smíchejte krémový sýr s jemně nasekanou pažitkou, koprem a petrželkou. Přidejte trochu česnekového prášku nebo strouhaného česneku.
Sýrová: Krémový sýr smíchejte s nastrouhaným cheddarem nebo ementálem a přidejte trochu worcesterské omáčky pro výraznější chuť.
Ořechová náplň: Do krémového sýra přimíchejte jemně nasekané vlašské ořechy nebo piniové oříšky a nasekanou petrželku.
Šunková náplň: Smíchejte krémový sýr s jemně nasekanou šunkou, pažitkou a hořčicí.