Foto: Shutterstock

7 nápadů, jak hravě upcyklovat plastové láhve

Hledáte nápady na podzimní kreativní zábavu s dětmi? Zkuste využít plastové láhve. Podívejte se, co všechno z nich lze z vytvořit, aniž byste museli zbytečně utrácet.

Stojánek na tužky

Proměňte plastovou láhev na praktický stojánek na tužky v podobě roztomilé lišky. Odstřihněte horní část láhve, vystřihněte uši a dolní část pomalujte oranžovou a bílou akrylovou barvou. Obličej dokreslete černým popisovačem. Podobně můžete vytvořit stojánky s obličeji dalších zvířátek – například kočky, psa, králíka, medvěda, myšky a podobně.

 

Foto: Shutterstock

 

Veselé květiny

Z horních částí plastových lahví, které vám zbyly po výrobě stojánků na tužky, můžete vytvořit pestré květiny. Nechte zašroubované víčko jako střed květu, z hrdla vystřihněte okvětní lístky a otočte je „naruby“. Pak je pomalujte akrylovými barvami. Stonky udělejte z floristického drátu, špejle nebo brčka a lístky ze zelené plsti či papíru.

Kravička pro radost

Vytvořte si pro radost roztomilou kravičku. Tělo je ze spodní části láhve, hlava z kelímku, oboje je pomalované bílou, černou a růžovou akrylovou barvou. Krk a nohy jsou z klacíků vlepených do připravených otvorů, uši z vatových tamponků, rohy z klacíků a ocas s čupřinou je z černé příze. Kravičku můžete ozdobit slušivým kloboučkem. Užijte si tenhle zábavný projekt společně s dětmi a zkuste navrhnout a vyrobit i další zvířátka.

 

Foto: Shutterstock

 

Průzračné květy

Z plastových lahví lze vytvořit i elegantní průzračné květiny. Tento projekt je ideální pro větší děti nebo dospělé. Z plastových láhví vystříhejte kolečka různých velikostí. Zapalte čajovou svíčku a opatrně nahřívejte okraje koleček, až se začnou kroutit. Dbejte na bezpečnost a držte plast dál od plamene. Nahřátou jehlou nebo drátem udělejte uprostřed koleček dírku. Poskládejte květy z vytvořených mističek od největší po nejmenší a navlečte je na drát. Květ zafixujte lepidlem. Vytvoříte tak krásnou a originální dekoraci do svého domova.

Úžasné ryby

Jak se můžete sami přesvědčit na obrázku, barevný plast z láhví je skvělý materiál pro tvoření. Lze ho jednoduše stříhat, tvarovat teplem a slepovat. Můžete z něj vyrobit různé zajímavé objekty, například krásné ryby, které lze snadno zavěsit do prostoru a nechat je plout vzduchem.

 

Foto: Shutterstock

 

Obrázek z víček

Také víčka od plastových láhví lze využít jako kreativní materiál. Můžete je například skládat vedle sebe, lepit na papír, dotvářet vystřiženými tvary z barevných papírů a dokreslovat fixy či barvami. Tuto práci zvládnou i nejmenší děti a můžete je tak nechat vytvářet nejrůznější obrázky věcí, rostlin či zvířat.

Pestrá zvířátka

Víčka lze využít i pro vytváření malých zvířátek. Domalujte je permanentním fixem nebo lakovým popisovačem, dotvořte kousky papíru a nalepovacíma očima a snadno tak s dětmi vytvoříte například pavouka, berušku, včelku nebo hlavy jiných zvířátek. Ty pak můžete využít k dalším hrám, například k procvičování abecedy.

 

Foto: Shutterstock

 


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Květinové abstraktní obrazy

Květinové abstraktní obrazy

Jemné tvary a nádherné barvy květin nás okouzlují v každém ročním období. Abychom tuto krásu zachovali, můžeme je vylisovat a použít k tvorbě jedinečných obrazů. Nemusíte být zkušeným malířem, abyste si vytvořili vlastní umělecké dílo. Stačí zapojit fantazii a řídit se našimi radami.

Celý článek

Když len hraje všemi barvami

Když len hraje všemi barvami

Len se s modrou barvou pojí téměř čítankově. Zahradníci ale dobře vědí, že může kvést také červeně, žlutě nebo bíle. Lny se navíc jeden od druhého liší dobou vegetace: zatímco tradiční přadný len je jednoletý, na zahradě každý ocení spíše trvalky. A víte, že se někteří zástupci tohoto rodu dokonce pěstují jako skalničky?

Celý článek