Polévky s vůní česneku a cibule
Babiččina česnečka
Budete potřebovat
- kuřecí bujon nebo vývar
- brambory
- česnek
- tvrdý sýr
- chléb
- olej na opečení chleba
- petrželka
Recept
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Kuřecí vývar dejte do kastrůlku, přidejte nakrájené brambory a přiveďte k varu. Jakmile vře, uberte teplotu a nechte jen mírně vařit, dokud nejsou brambory měkké. Tvrdý sýr nakrájejte na malé kostičky a vložte do talířů nebo misek. Chléb také nakrájejte na kostičky a opečte na pánvičce. Oloupejte velké množství česneku a stroužky rozdrťte. Rozdrcený česnek přidejte do vývaru a vařte asi jen jednu minutku. Tímto vývarem (musí být vařící) zalijte talíře či misky se sýrem. Nakonec přidejte opečený chléb a ozdobte petrželkou.
Francouzská cibulačka
Budete potřebovat
- 4cibule
- 100 ml sladšího bílého vína
- 200 ml drůbežího vývaru
- máslo
- bagetu
- plátkový sýr
- strouhaný sýr
- tymián
- pažitku
- olivový olej
Recept
V kastrůlku nechte rozehřát máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Osolte a opepřete. Přidejte čerstvý tymián a zalijte vínem a drůbežím vývarem. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nakrájené plátky bagety. Polévku nandejte do misek, přidejte plátky bagety s plátky sýra a navrch ještě posypte strouhaným sýrem. Misky dejte do vyhřáté trouby a nechte zapéct dozlatova. Potom posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.
Krémová pórková polévka
Budete potřebovat
- 400 g pórku
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 l drůbežího vývaru
- mražený hrášek, brokolice (nemusí být)
- 300 ml smetany
- 50 ml mléka 1
- žloutek
- pepř
- sůl
Recept
Na lžíci másla osmahněte nakrájený pórek, zalijte částí vývaru a duste doměkka. Ze zbytku másla a mouky připravte jíšku, rozřeďte ji vývarem, rozšlehejte a povařte. Přidejte udušený pórek, který můžete i rozmixovat, a povařte. V této fázi můžete podle chuti do polévky přidat i mražený zelený hrášek či růžičky brokolice. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu, dosolte a opepřete. Zjemněte žloutkem rozšlehaným v mléce.
Text: red; foto: Shutterstock