Foto: Shutterstock

3 skvělé tipy na snadné a rychlé slavnostní pohoštění

Plánujete zahradní slavnost nebo letní párty a hledáte inspiraci na slavnostní pohoštění? Máme pro vás skvělé recepty, které nadchnou vaše hosty. Co třeba grilované špízy, obložené bruschetty či pusinkové dezerty?

Grilované zeleninové špízy

Budete potřebovat:

  • 1 balení cherry rajčat
  • 2 červené cibule
  • 250 g žampionů
  • 2 menší cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a černý pepř
  • špejle
  • čerstvé bylinky, citron a grilovací omáčka k podávání

Postup:

Připravte si zeleninu: cherry rajčata opláchněte, cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kusy, žampiony očistěte a nakrájejte na poloviny, cukety umyjte, překrojte napůl a poté nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 4 cm.

Na dřevěné špejle (předem namočené ve vodě) postupně navlékejte rajčata, cibuli, žampiony a kusy cukety. Opakujte, dokud nevytvoříte všechny špízy.

V malé míse smíchej olivový olej, sůl a pepř podle chuti. Špízy potřete marinádou ze všech stran. Nechte je odpočívat a marinovat asi 15–20 minut.

Rozpalte gril na střední teplotu. Položte špízy na gril a grilujte je asi 8–10 minut. Často je otáčejte, dokud nejsou všechny strany krásně zhnědlé a zelenina měkká.

Hotové špízy můžete posypat nasekanými čerstvými bylinkami, například petrželkou nebo bazalkou, pro extra chuť. Podávejte je s čerstvým citronem na pokapání, případně s omáčkou nebo dipem podle chuti.

Grilované špízy se hodí jako příloha k masu nebo jako samostatný lehký pokrm.

 

Foto: Shutterstock

Pestré obložené bruschetty

Budete potřebovat:

  • plátky čerstvé rustikální bagety
  • 2 avokáda
  • 200 g uzeného lososa
  • 2 lžíce semínek granátového jablka
  • zelené pesto (můžete použít hotové nebo připravit domácí
  • 200 g krémového sýra
  • 2 broskve
  • 100 g prosciutta
  • čerstvé fíky
  • 1 mladou cuketu
  • 1 červenou papriku
  • čerstvé bylinky
  • med a balzamikový ocet

Postup:

Rustikální bagetu nakrájejte na plátky a lehce ji opečte na grilu. Nyní můžete začít připravené bruschetty zdobit. Připravili jsme pro vás recepty na čtyři druhy zdobení.

První typ bruschetty potřete zeleným pestem, na něj položte plátky oloupaného zralého avokáda a stočený plátek lososa. Dozdobte ji semínky z granátového jablka.

Druhý typ potřete vrstvou krémového sýra, na ni položte plátek grilované broskve a stočený tenký plátek prosciutta. Bruschettu můžete pokapat troškou medu a dozdobit zelenou petrželkou.

Třetí typ potřete krémovým sýrem (hodí se i kozí) a poklaďte nakrájeným čerstvým fíkem. Můžete je pokapat medem.

Čtvrtý typ potřete zeleným pestem a na něj položte tenké plátky grilované cukety a proužky grilované papriky. Můžete je pokapat balzamikovým octem a posypat čerstvými bylinkami.

 

Foto: Shutterstock

Mini Pavlova s citronovým krémem

Budete potřebovat:

Na korpusy:

  • 4 bílky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1,5 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)
  • 2 lžičky bílého vinného octa

Na citronový krém:

  • 2 velké žloutky
  • 40 ml citronové šťávy
  • 40 g cukru
  • citronovou kůru
  • 30 g másla

Na ozdobu:

  • čerstvé ovoce

Postup:

Troubu předehřejte na 150 °C. Připravte plech a potáhněte ho pečicím papírem. Z bílků ušlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Šlehejte tak dlouho, až v něm nejsou cítit krystalky cukru. Poté do sněhu přimíchejte škrob a ocet.

Pevný sníh dejte do cukrářského sáčku s ostrou špičkou a stříkejte jím na plech kroužky s vyšším okrajem.
Připravený plech vložte do trouby a ihned po vložení snižte teplotu na 110 °C. Pečte asi 1 hodinu, vypněte a nechte v troubě vychladnout.

Mezitím připravte krém: Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Trvá to pár minut. Krém by měl mít konzistenci asi jako krupicová kaše a teplotu přes 70 °C, aby vejce nezůstala syrová.

Sundejte misku z páry, nechte krém trochu zchladnout a pak do něj ruční metličkou zašlehejte máslo.

Upečené korpusy naplňte krémem a nazdobte je čerstvým ovocem.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Květinové abstraktní obrazy

Květinové abstraktní obrazy

Jemné tvary a nádherné barvy květin nás okouzlují v každém ročním období. Abychom tuto krásu zachovali, můžeme je vylisovat a použít k tvorbě jedinečných obrazů. Nemusíte být zkušeným malířem, abyste si vytvořili vlastní umělecké dílo. Stačí zapojit fantazii a řídit se našimi radami.

Celý článek

Když len hraje všemi barvami

Když len hraje všemi barvami

Len se s modrou barvou pojí téměř čítankově. Zahradníci ale dobře vědí, že může kvést také červeně, žlutě nebo bíle. Lny se navíc jeden od druhého liší dobou vegetace: zatímco tradiční přadný len je jednoletý, na zahradě každý ocení spíše trvalky. A víte, že se někteří zástupci tohoto rodu dokonce pěstují jako skalničky?

Celý článek