Foto: Shtterstock

Vyrobte si levandulový vosk: Provoní vám celou domácnost

Tento jednoduchý projekt vám zabere pár desítek minut a výsledkem budou krásně voňavé vosky, které můžete použít nejen pro své potěšení, ale také jako originální dárek.

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku včelího vosku
  • 1/2 šálek sójového vosku
  • 2 lžíce sušených levandulových květů
  • 20 kapek levandulového esenciálního oleje
    tvořítka na led

Postup:

V malém hrnci nebo nerezové misce smíchejte včelí vosk a sójový vosk. Umístěte nádobu nad vodní lázeň (větší hrnec s vroucí vodou) a zahřívejte na středním plameni. Míchejte, dokud se oba vosky úplně neroztaví a nespojí dohromady.

Jakmile jsou vosky roztavené, odstavte nádobu z vodní lázně a přidejte 20 kapek levandulového esenciálního oleje. Důkladně promíchejte, aby se olej rovnoměrně rozptýlil ve vosku.

Přisypte 2 lžíce sušených levandulových květů do roztaveného vosku a jemně promíchejte. Opatrně nalijte směs do připravených tvořítek na led. Můžete použít lžíci nebo malou odměrku, abyste vosk nalévali přesně a zabránili rozlití.

Nechte vosk v tvořítkách při pokojové teplotě zcela ztuhnout. Pokud chcete proces urychlit, můžete je umístit na chvíli do lednice. Po úplném ztuhnutí jemně vyjměte vonné vosky z tvořítek.

Tip: Pro použití stačí vložit jeden nebo dva kousky vonného vosku do misky aromalampy a zapálit pod ní čajovou svíčku. Vosk se roztaví a uvolní nádhernou levandulovou vůni, která provoní váš domov. Vonné vosky skladujte v uzavřené nádobě na suchém a chladném místě, aby si co nejdéle udržely svou vůni.


Text: Mirka Koiníčková, foto: Shutterstock

Další články