Foto: Shtterstock

Levandulové potěšení: Je libo čaj, nebo sušenky?

Květy levandule nádherně voní, a jsou proto oblíbenou ozdobou našich zahrádek. Mají ale i blahodárné účinky na naše zdraví, a tak je dobré si je nasušit a dále využít. Přečtěte si, jak na to.

6 tipů pro sklizeň a sušení

  • Sklízejte levanduli v plném květu – obvykle to bývá během července a srpna. Celé lodyhy s květenstvími odstřihněte nůžkami.
  • Nejvhodnější denní dobou pro sklizeň je ráno mezi 7. a 10. hodinou nebo až v pozdním odpoledni mezi 17. a 19. hodinou.
  • Chcete-li sušit celou nať i s květem, sklízejte ji tehdy, když se otevřou první dva květy. Pak zůstanou květy na stonku i po vysušení. Pokud by bylo otevřených více květů, většina z nich by při sušení odpadla.
  • Obvykle se levandule suší ve svazcích omotaných gumičkou. Za háčky se pak svazky připevní na šňůru květem dolů.
  • Sušte je na tmavém bezprašném místě s dobrou cirkulací vzduchu. Poté je můžete skladovat v kartonových krabicích na chladném suchém místě.
  • Květy, které při sušení opadají, použijte například do vonných polštářků nebo k výrobě levandulové kosmetiky.

Čaj ze sušené levandule

Pomůže vám se uvolnit po náročném dni. Dopřejte si ho ideálně večer, než půjdete spát.

4 lžičky sušené levandule spařte 500 ml vroucí vody a nechte alespoň 15 minut vyluhovat. Podle chuti oslaďte čaj medem nebo třtinovým mlékem. Můžete si do něj kápnout i trochu smetany.

 

Foto: Shtterstock

Levandulové potpourri

Toto potpourri krásně provoní váš domov a zároveň poslouží jako elegantní dekorace. Vytvoříte ho snadno a rychle ze sušených levandulových květů a růžových poupat. V misce smíchejte sušené levandulové květy a poupata růží v poměru, který se vám líbí. Směs umístěte do skleněné nebo keramické misky a naaranžujte ji podle svého vkusu. Pro intenzivnější vůni můžete přidat několik kapek levandulového esenciálního oleje a růžového esenciálního oleje. Umístěte misku s potpourri na vhodné místo, kde bude nejen krásně vonět, ale také skvěle vypadat.

 

Foto: Shtterstock

Levandulové sušenky z lineckého těsta

Budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného, nakrájeného na kousky)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžičku sušených květů levandule
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry z bio citronu
  • špetku soli
  • vanilkový extrakt (volitelně)

Postup:

V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte studené máslo a prsty nebo pomocí mixéru ho zpracujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Přidejte vejce, sušené květy levandule, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Rychle zpracujte, aby se všechny ingredience spojily do hladkého těsta. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut.

Předehřejte troubu na 180 °C. Na lehce pomoučněném povrchu vyválejte těsto na tloušťku asi 3–5 mm. Vykrajujte sušenky různých tvarů pomocí vykrajovátek. Sušenky přeneste na plech potažený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 10–12 minut, dokud okraje sušenek nebudou lehce zlatavé.


Text: Mirka Koníčková, foto: Shutterstock

Další články