Foto: Shutterstock

Květináč zdobený střepy

Rozbil se vám krásný hrneček po babičce a je vám líto střepy vyhodit? Využijte je k dekorování obyčejného květináče. Můžete tak zužitkovat i jiné porcelánové či keramické předměty, které už nepoužíváte.

Budete potřebovat:

  • terakotový květináč
  • keramické nebo porcelánové střepy
  • kleště na mozaiku
  • lepidlo na mozaiku
  • spárovací hmotu
  • špachtli
  • houbičku
  • hadřík

Postup:

Připravte si střepy, kterými budete chtít květináč zdobit. Mohou mít různý tvar, barvu i dekor, záleží jen na vás, jaký dekor vytvoříte. Pokud je květináč starší, zbavte ho prachu a nečistot. Lepidlo postupně nanášejte buď na povrch květináče (po malých úsecích) nebo přímo na zadní stranu střepu a skládejte mozaiku. Snažte se zachovávat zhruba stejně široké mezery mezi střepy. Velikost střepů upravujte podle potřeby kleštěmi na mozaiku.

 

Foto: Shutterstock

Když máte celý květináč polepený, nechte lepidlo důkladně zaschnout, nejlépe do druhého dne. Pak podle návodu na balení rozmíchejte spárovací hmotu a špachtlí ji pečlivě vetřete do spár mezi střepy. Přebytky stáhněte špachtlí. Nechte hmotu asi 10–15 minut zavadnout a pak ji otřete vlhkou houbičkou. Nakonec květináč vyleštěte suchým hadříkem.

Tip: Mezi střepy můžete zakomponovat i ouško z rozbitého hrníčku.


Text: Mirka Koníčková, foto: Shutterstock

Další články

Květinové abstraktní obrazy

Květinové abstraktní obrazy

Jemné tvary a nádherné barvy květin nás okouzlují v každém ročním období. Abychom tuto krásu zachovali, můžeme je vylisovat a použít k tvorbě jedinečných obrazů. Nemusíte být zkušeným malířem, abyste si vytvořili vlastní umělecké dílo. Stačí zapojit fantazii a řídit se našimi radami.

Celý článek

Nostalgické krajkové květináče

Nostalgické krajkové květináče

Líbí se vám nostalgický vintage styl? Skvěle se hodí k oblíbeným muškátům. Zužitkujte staré nepoužívané krajkové dečky po babičce kreativním způsobem a ozdobte si s nimi květináče.

Celý článek

Praktické penály z PET lahví

Praktické penály z PET lahví

Pevné penály na psací potřeby se hodí nejen do školy, ale například i na cesty. Můžete si do nich uložit i výtvarné pomůcky jako štětce, špachtle či nůžky. Vyrobíte je snadno podle našeho návodu.

Celý článek