7+2 tipů, jak si vybavit a zařídit kuchyň

Každý velký projekt začíná především plánováním a u kuchyně tomu není jinak. Předtím, než se pustíte do výběru barev a spotřebičů, je důležité si určit rozpočet a také si promyslet, v jakém stylu budete kuchyň zařizovat. Důkladné promyšlení vám pak usnadní rozhodování v dalších fázích.

1. Styl kuchyně

Styl kuchyně je odrazem osobnosti a životního stylu vlastníků. Moderní minimalistické kuchyně s čistými liniemi a jednoduchými barvami mohou působit velmi elegantně a jsou ideální pro ty, kteří hledají funkčnost a snadnou údržbu. Na druhou stranu, kuchyně ve stylu venkovského šarmu s teplými barvami, dřevěnými prvky a rustikálními doplňky zase vytvářejí útulnou atmosféru.

Klíčem je najít rovnováhu mezi estetikou a praktičností, aby vaše kuchyně nejen vypadala skvěle, ale také splňovala praktické požadavky. Při výběru stylu kuchyně je důležité brát v úvahu nejen aktuální trendy, ale také to, jak vypadají ostatní místnosti. Kontinuita mezi prostory může vytvořit plynulý vizuální přechod, který zvyšuje celkový estetický dojem. Nevíte-li si rady, pomozte si tím, že si najmete architekta, designera a nebo si zajděte do kuchyňského studia, kde vám poradí a udělají vám přímo vizualizaci.

2. Srdce kuchyně – spotřebiče

Správný výběr spotřebičů může kuchyni proměnit ve skutečné srdce domova. Zvažte, které spotřebiče jsou pro vás nezbytné a investujte do jejich kvality. Chytré kuchyňské spotřebiče, jako jsou inteligentní lednice, pečicí trouby s připojením na internet nebo indukční varné desky, mohou značně usnadnit vaření a přinést do vašeho kulinářského procesu nové možnosti. K základnímu vybavení kuchyně patří také myčka a digestoř, i jejich výběru proto věnujte důkladnou pozornost. Důležité je také zaměřit se na energetickou náročnost, která může dlouhodobě ušetřit nemalé finanční prostředky. Neméně důležitý je design a umístění spotřebičů.

Chcete-li zachovat čisté linie moderní kuchyně, můžete zvolit vestavné spotřebiče, které se harmonicky zapojí do designu vašich skříněk. Při plánování umístění spotřebičů myslete na ergonomii a efektivitu – často používané spotřebiče by měly být snadno dostupné, aniž byste museli překonávat překážky nebo zbytečně chodit po kuchyni. Správné rozmístění spotřebičů může značně zvýšit pohodlí a snížit čas strávený vařením.

Zdroj: Gorenje

3. Ostrůvek nejen pro vaření

Kuchyňský ostrůvek nemusí sloužit jen jako místo pro přípravu jídel, ale může se stát multifunkčním centrem vaší kuchyně. S dostatečným úložným prostorem, vestavěnými spotřebiči nebo dokonce integrovaným vinným chladičem se z něj může stát oblíbené místo pro společné vaření. Při plánování kuchyňského ostrůvku zvažte jeho rozměry, aby se bez problémů vešel do kuchyňského prostoru a zároveň poskytoval dostatek místa pro pohodlnou práci a sociální interakce.

Ostrůvek zároveň může sloužit jako vizuální oddělovač mezi kuchyní a obývacím pokojem. Výběrem odlišného materiálu a barev tak vytvoříte zajímavý vizuální kontrast, který oživí celý prostor. Nad kuchyňským ostrůvkem by mělo být dostatečné osvětlení, které umožní pohodlnou práci v jakoukoliv dobu.

4. Barvy a materiály

Výběr správných barev a materiálů je klíčový. Barvy mohou ovlivnit naši náladu a pocity, a proto je důležité zvolit odstíny, které budou v souladu s funkcí prostoru a vašimi osobními preferencemi. Teplé barvy jako jsou odstíny červené, oranžové nebo žluté mohou vytvořit přátelskou a uvolňující atmosféru, zatímco studené barvy, jako jsou modrá, zelená nebo šedá, působí uklidňujícím dojmem a mohou pomoci k vytvoření klidného prostředí.

Kromě barev jsou rovněž důležité materiály. Přírodní materiály, jakými jsou dřevo nebo kámen přinášejí do interiéru „kus přírody“. Naopak – moderní materiály mezi které můžeme zařadit například nerezovou ocel, nabízejí odolnost a snadnou údržbu. Při výběru materiálů je nutné, abyste mysleli na jejich odolnost a také praktičnost.

Zdroj: Gorenje.cz

5. Dostatek úložného prostoru je základ

Dostatek úložných prostor může proměnit kuchyni v dokonale organizovaný prostor, kde je vše na dosah ruky, aniž by došlo k chaosu. Skříňky, zásuvky do linky a organizéry do kuchyně umožňují využít každý centimetr prostoru a přizpůsobit úložné možnosti vašim specifickým potřebám. Inovativní řešení, jako jsou výklopné skříňky, rohové šuplíky nebo skryté úložné prostory, mohou poskytnout další místo pro uskladnění kuchyňského náčiní.

Kromě tradičních skříněk a šuplíků nezapomínejte na otevřené police, které mohou posloužit jako úložný prostor, ale také jako místo pro vaše oblíbené doplňky do kuchyně nebo třeba sbírku kuchařek. Efektivní úložné řešení vám pomohou udržet kuchyni organizovanou a zároveň přidají estetickou hodnotu celému prostoru. Klíčem je najít rovnováhu mezi funkčností a designem, aby vaše kuchyně byla nejen atraktivní, ale také praktická.

kuchyňská rohová skříňka

Zdroj: Gorenje

6. Osvětlení kuchyně

Osvětlení kuchyně hraje klíčovou roli v atmosféře vaší kuchyně. Správné světlo do kuchyně může prostor oživit, zvýraznit jeho důležité prvky a zároveň poskytnout dostatečné světlo pro vaření a další činnosti. Rozdělte osvětlení do několika zón – ústřední osvětlení pro celkovou orientaci, osvětlení pro pracovní plochy (nad linku) a dekorativní osvětlení, které má za cíl zútulnit danou místnost.

Při výběru svítidel myslete na to, jak se budou doplňovat s celkovým stylem vaší kuchyně. Moderní LED svítidla mohou nabídnout účinné a energeticky úsporné řešení, zatímco klasická závěsná svítidla přidají tradičnímu designu teplý nádech. Nezapomeňte také na možnost přirozeného osvětlení. Velká okna nebo střešní světlíky mohou kuchyni během dne krásně prozářit. Kromě toho je dobré myslet i na venkovní žaluzie, abyste mohli ovlivňovat přirozené svetlo, ale i teplotu ve vaší kuchyni. Pro další tipy na osvětlení kuchyně vám doporučujeme přečíst si článek na webu výrobce EMOS.

7. Nejčastější chyby při navrhování kuchyně

Plánování dokonalé kuchyně může být náročný proces. Je snadné se nechat unést a dopustit se běžných chyb. Jednou z nejčastějších chyb je nedostatečné plánování úložného prostoru, což může vést k přeplněné a chaotické kuchyni. Důležité je také správně odhadnout rozpočet a připravit se na nečekané výdaje, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením během realizace daného projektu.

Další – vcelku běžnou chybou je nedostatečné osvětlení, které může znepříjemnit práci v kuchyni a zhoršit celkový dojem z konkrétního prostoru. A konečně, je důležité nezapomenout na ergonomii – výška pracovních ploch, rozestupy mezi spotřebiči a snadný přístup k nejčastěji používaným předmětům jsou klíčové pro pohodlné a zdravé vaření. Vyhnout se těmto chybám znamená lépe promyšlenou, funkčnější a vizuálně přitažlivější kuchyň.

Extra tipy pro moderní vaření v nové kuchyni

Co by to bylo za kuchyň, aby v ní nevznikaly skvělé pokrmy. Trendy ve vaření se neustále mění a v posledních dekádách jsou ovlivněné érou internetu a sociálních sítí. Proto vám přinášíme ještě dva praktické tipy, s jejichž pomocí si v nové kuchyni uvaříte rychlé a zdravé jídlo.

1. Rychlé a chutné vaření

V dnešní uspěchané době, kdy se každý z nás přesouvá z místa na místo a snaží se stíhat nespočet aktivit, se stává rychlé vaření nejen moderním trendem, ale téměř nutností. Nejenže šetří drahocenný čas, ale umožňuje nám také užívat si domácích pokrmů bez zbytečného stresu a čekání. Rychlé vaření se tak proměňuje v umění, které umožňuje dosáhnout kulinářské nirvány i v těch nejvíce hektických dnech. Zapomeňte na dlouhé hodiny strávené v kuchyni, nyní je na čase objevit, jak chutné a vyvážené pokrmy mohou být na stole během krátké chvilky.

Internet je přeplněn kulinářskými blogy a online kuchařkami, ale najít ty nejlepší zdroje pro rychlé recepty může být výzvou. Hledáte-li inspiraci, která z vás udělá hvězdu rychlého vaření, zaměřte se na webové stránky a blogy specializující se na jednoduché a rychlé recepty jako je například Nejrecept.cz.Tyto zdroje často nabízí nejen recepty, ale také praktické tipy a triky, jak ušetřit čas v kuchyni. Od videí s kuchařskými návody, které vás krok za krokem provedou přípravou, po podrobné blogové příspěvky s fotografiemi a seznamy ingrediencí – možnosti, jak se naučit rychle vařit, jsou prakticky neomezené.

Mezi oblíbené online zdroje patří také stránky s recenzemi na kuchyňské gadgety, které slibují rychlé vaření, nebo komunity, kde si lidé vyměňují své osvědčené „rychlo“ recepty a další tipy. Sociální média, jakými jsou Instagram nebo Pinterest, jsou také skvělým zdrojem inspirace, kde můžete sledovat food bloggery, kteří se specializují na rychlé a zdravé vaření.

2. Aplikace, které „mění hru“

V éře smartphonů a tabletů se tyto aplikace staly neocenitelnými pomocníky rovněž v kuchyni. Existuje celá řada kulinářských aplikací navržených tak, aby vaření učinily rychlejším a snazším. Tyto aplikace nabízejí širokou škálu funkcí, od sekce s recepty, přes seznamy nákupů, až po časovače a návody na samotné vaření. Některé aplikace dokonce umožňují vložit ingredience, které máte doma, a na základě toho vám nabídnou recepty, které můžete ihned připravit. To vše přispívá k efektivitě a snižuje množství zbytečně stráveného času v kuchyni.

Mezi nejpopulárnější aplikace pro rychlé vaření patří například „Tasty“, která je známá svými krátkými a inspirativními videorecepty, nebo „Mealime“, aplikace zaměřená na zdravé recepty pro rychlou přípravu jídla. Tyto a mnohé další aplikace jsou navrženy tak, aby usnadnily proces vaření a zároveň vám umožnily objevovat nové a chutné recepty. S pomocí těchto kulinářských aplikací můžete snadno dosáhnout vaření bez stresu a užívat si více času s rodinou nebo jej věnovat jiným aktivitám.


Další články

Jutové pytle v hlavní roli: Přetvořte svůj interiér s dotekem přírody

Jutové pytle v hlavní roli: Přetvořte svůj interiér s dotekem přírody

V posledních letech stoupá ve světě interiérového designu poptávka po udržitelných a přírodních materiálech. Jedním z takových materiálů, který si získal pozornost v oblasti dekorací pro domácnost, jsou jutové pytle. Ty představují výbornou volbu pro každého, kdo hledá způsob, jak do svého domova přinést kousek přírody a zároveň podpořit ekologicky šetrný životní styl. Celý článek

3 tipy pro DIY venkovní posezení

3 tipy pro DIY venkovní posezení

Venkovní sezóna je v plném proudu a nabízí možnost posezení na zahradě či terase. Nemusíte ale utratit spoustu peněz za nový zahradní nábytek. Připravili jsme pro vás tipy, jak si ho levně a svépomocí vyrobit nebo zrenovovat a dopřát si příjemné chvíle relaxace.

Celý článek

7 tipů na rekonstrukci bytu

7 tipů na rekonstrukci bytu

Čeká vás nevyhnutelná rekonstrukce nebo zkrátka plánujete koupi něčeho nového, co pozvedne hodnotu nemovitosti a zároveň také estetickou stránku? Poradíme vám, jak noční můru proměnit v procházku růžovou zahradou a jak se vyhnout drobnému prachu, komplikacím s financováním či jakými úkony ušetříte finance za energie. Celý článek