Foto: Shutterstock
Čerstvé bylinky v hlavní roli
Vajíčkový salát s medvědím česnekem
Budete potřebovat:
- 6 vajec vařených natvrdo
- 1 menší svazek čerstvého medvědího česneku
- 150 g majonézy
- 1 lžičku plnotučná hořčice
- 1 lžičku vinného octa
- sůl
- bílý pepř
Postup:
Medvědí česnek očistěte, zbavte kořínků a poškozených či zavadlých částí. Pak ho opláchněte a pokrájejte na kousky.
Uvařená vejce oloupejte, přepulte, žloutky vyjměte stranou a bílky pokrájejte na malé kostičky.
V míse smíchejte majonézu, hořčici a ocet. Na jemném struhadle přistrouhejte žloutky a vše metličkou vymíchejte dohladka. Pokud chcete, můžete zálivku přisladit špetkou cukru.
Do připravené zálivky vložte pokrájené bílky a medvědí česnek a jemně promíchejte. Hotový salát nechte před podávání 24 hodin (nebo alespoň přes noc) odležet, aby se chuti spojily.
Podle potřeby odleželý salát dosolte a ochuťte čerstvě mletým bílým pepřem. Podávejte s bílým pečivem.
Foto: Shutterstock
Polévka z medvědího česneku
Budete potřebovat:
- 50 g cibule
- 1–2 stroužky česneku
- 100 g brambor
- sůl a pepř
- 50 ml suchého bílého vína
- 500 ml drůbežího vývaru
- 200 g čerstvého medvědího česneku
- 100 ml smetany ke šlehání
- chléb na krutony
Postup:
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a zpěňte na rozehřátém másle. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte je k cibuli a česneku. Osolte, opepřete a přilijte víno.
Jakmile se víno svaří na polovinu, přilijte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou, trvá to asi 20 minut.
Od listů medvědího česneku odkrojte stonky a přidejte je do polévky. Listy rozmixujte s trochou vody na jemnou pastu.
Jakmile jsou brambory uvařené, přidejte do polévky smetanu, mixujte a přidávejte postupně pastu z medvědího česneku. Na závěr vše dobře rozmixujte.
Hotovu polévku podávejte s chlebovými krutony.
Foto: Shutterstock
Quiche se špenátem a jarní cibulkou
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 ml studené vody
- špetku soli
Na náplň:
- 300 g čerstvého baby špenátu
- 100 g jarní cibulky
- 200 g jemného zeleného hrášku
- 5 stroužků česneku
- 200 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce zakysané smetany
- 4 vejce
- 100 g goudy
- pepř
- sůl
Postup:
Do mísy prosejte hladkou mouku, osolte, přidejte změklé máslo a začněte zpracovávat těsto. Postupně přidávejte i studenou vodu. Těsto krátce prohněťte do hladka a nechte v lednici alespoň 20 minut odpočinout.
Máslem vymažte dortovou formu o průměru 22 cm a předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte, vložte do formy a dno propíchejte vidličkou. Zatižte ho fazolemi, aby se při předpečení korpus nenafoukl. Vložte do trouby a pečte 15 minut.
Špenát propláchněte a lehce poduste na pánvi. Česnek nakrájejte na tenké plátky, jarní cibulku na kolečka. Společně s hráškem vše rozprostřete na zchladlý předpečený korpus.
Ušlehejte vejce, smetanu a zakysanou smetanu, osolte a opepřete. Směsí zalijte quiche a navrch ho posypte nastrouhanou goudou. Pečte v troubě na 180 °C přibližně 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.