Foto: Shutterstock

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Jednohubky s nakládaným sýrem feta

Budete potřebovat:

Na nakládaný sýr:

  • 350 g sýru feta
  • černé olivy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítku rozmarýnu
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 malé červené chilli papričky
  • olivový olej

Na jednohubky:

  • oválná cherry rajčátka
  • lístky čerstvé bazalky
  • napichovátka na jednohubky

Fetu nakrájejte na stejně velké kostky asi 1,5 x 1,5 cm a česnek na plátky. Těsně je naskládejte do půllitrové zavařovací sklenice, prokládejte olivami, bylinkami a chilli papričkami. Zalijte olivovým olejem a pečlivě sklenici uzavřete. Nechte je v lednici odpočinout alespoň dva dny.

Z naložené fety a cherry rajčátek sestavte jednohubky. Oválná cherry rajčátka šikmo podélně rozřízněte na poloviny. Na napichovátko nejprve navlékněte kostičku naložené fety, pak cherry rajčátko sestavené do podoby srdce, lístek bazalky a opět kostičku fety.

Podávejte jako předkrm nebo jako chuťovku k lehčímu suchému vínu.

 

Foto: Shutterstock

Srdíčkové mini pizzy

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 10 g droždí
  • sůl
  • špetku cukru

Na omáčku:

  • olivový olej
  • rajčatový protlak
  • česnek, cibuli
  • bazalku, oregano
  • sůl

Na obložení:

  • mozarellu
  • šunku
  • sýr
  • žampiony
  • olivy
  • cherry rajčátka
  • roketu

Postup:

Z mouky, vody, droždí, špetky soli a cukru a oleje vypracujte hladké těsto a nechte ho asi pl hodiny na teplém místě kynout.

Mezitím na pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte nakrájený česnek, rajčatový protlak, sůl a koření. Podle potřeby mírně nařeďte omáčku vodou a chvíli povařte.

Vykynuté těsto rozválejte na placku a vykrájejte z něj srdíčka. Potřete je omáčkou a ozdobte podle chuti, například mozzarellou, šunkou, žampióny, olivami, cherry rajčátky, rukolou apod. Pizzu není nutné nechávat na plechu kynout.

Pečte při 180-200 °C asi 15-20 minut dozlatova.

 

Foto: Shutterstock

Cupcaky se slaným karamelem

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru
  • špetku soli
  • 125 g bílého jogurtu
  • 50 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • Na slaný karamel:
  • 200 g cukru krupice
  • 90 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžičku mleté mořské soli

Postup:

Rozehřejete troubu na 180°C. Vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte jogurt, olej a promíchejte. K mouce do mísy vmíchejte prášek do pečiva a přimíchejte mokrou směs. Pomocí lžíce plňte do 3/4 výšky formiček na cupcaky. Pečeme asi 20 minut dozlatova.

Mezitím vyšlehejte krém z mascarpone, moučkového cukru a smetany ke šlehání.

Uvařte karamel – do nádoby se silnějším dnem nasypte cukr a nechte ho na mírném ohni, za stálého míchání, zkaramelizovat. Pak do něj vmíchejte máslo, smetanu a sůl.

Upečené cupcaky nechte vychladnout. Do každého vydlabejte lžičkou doprostřed důlek a naplňte ho karamelem. S pomocí cukrářského sáčku nastříkejte na cupcaky kopečky krému a pokapejte je slaným karamelem.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články