Foto: Shutterstock

Chuť českých Vánoc: Nejlepší recepty na tradiční štědrovečerní menu

Těšíte se na pohodu u štědrovečerního stolu? Aby byla dokonalá, neměly by na něm chybět tradiční dobroty, jako je bramborový salát nebo smažený kapr. A předkrm v podobě vánočních stromků váš stůl ještě vyšperkuje.

Lahodný bramborový salát

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor, varný typ A
  • 150 g mrkve
  • 70 g cibule
  • 80 g celeru
  • 80 g petržele
  • 160 g nakládaných okurek
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl, pepř

Postup:

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě a ještě vlažné je oloupejte. Mrkev, celer a petržel uvařte v osolené vodě téměř doměkka a nechte vychladnout.

Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostky a dejte do větší mísy. Přidejte cibuli nasekanou najemno, okurky nakrájené na drobné kostičky a oloupaná a nakrájená natvrdo uvařená vejce.

Vmíchejte majonézu, hořčici, 2 lžičky soli, špetku čerstvě mletého pepře a promíchejte. Přilijte 2 lžíce láku z okurek a opět promíchejte. Nechte alespoň 4 hodiny (nebo nejlépe přes noc) v chladu uležet. Pak salát opět promíchejte a podle potřeby dochuťte.

 

Foto: Shutterstock

Smažený kapr s bylinkami

Budete potřebovat:

  • 4 kapří filety nebo podkovy
  • 1–2 vejce
  • 1 citron
  • hladkou mouku
  • strouhanku
  • mléko
  • sůl
  • čerstvé nebo sušené bylinky (tymián, petržel, provensálská směs apod.)

Postup:

Očištěné kapří maso rozložte do nižší široké mísy, zalijte mlékem a zakápněte pár kapkami citronové šťávy. Maso nechte naložené v mléce alespoň 2 hodiny, maximálně přes noc.

Porce ryby vyjměte z mléka, osušte papírovými ubrousky a z obou stran osolte. Do strouhanky přidejte nakrájené čerstvé či podrcené sušené bylinky. Pak kapra klasicky obalte v trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté v rozkvedlaném vajíčku a nakonec v bylinkové strouhance.

Kapra usmažte ideálně v troubě nebo horkovzdušné fritéze či tak, jak jste zvyklí. Podávejte s bramborovým salátem.

 

Foto: Shutterstock

Vánoční košíčky

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g Hery nebo másla
  • 1 žloutek
  • sůl

Na náplň:

  • 100 g taveného smetanového sýra
  • 50 g másla
  • 150 g tučného tvarohu
  • 1 stroužek česneku
  • pažitku, zelenou petrželku nebo jarní cibulku
  • kousek čerstvé červené papriky
  • Na ozdobu:
  • salátová okurka
  • červená paprika
  • plátky uzeného lososa
  • zelenou petrželku
  • párátka nebo špejle

Postup:

Z mouky, tuku, žloutku a špetky soli vypracujte těsto a dejte ho alespoň na 2 hodiny do lednice. Pak těstem naplňte formičky na košíčky, vložte do předehřáté trouby a pečte při 170 °C dorůžova. Upečené košíčky vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.

Připravte náplň: máslo, tvaroh, tavený sýr a prolisovaný česnek vyšlehejte na krém. Pažitku, petrželku nebo zelenou jarní cibulku nasekejte nadrobno. Čerstvou červenou papriku také nakrájejte na drobné kousky a spolu s bylinkami vmíchejte do krému. Naplňte krémem košíčky.

Čerstvou okurku nakrájejte na velmi tenké dlouhé plátky. S pomocí vykrajovátka vytvořte z papriky menší hvězdičky.

Na špejli nebo delší párátko navlékněte plátek okurky tak, aby vytvořil tvar stromku (viz obrázek). Do spodní části ještě napíchněte kousek uzeného lososa a do horní paprikovou hvězdičku. Vytvořený stromek zapíchněte do naplněného košíčku.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

6 tipů na dárky plné skvělých chutí

6 tipů na dárky plné skvělých chutí

Chcete svým blízkým pod stromeček nadělit něco opravdu originálního, co potěší jejich chuťové buňky? Vlastnoručně vyrobené jedlé dárky jsou to skvělou volbou! Nejenže v nich můžete předvést svou kreativitu, ale také jim dodat špetku osobního kouzla. Inspirujte se našimi tipy na dárky, které udělají radost každému gurmánovi.

Celý článek