Foto: Shutterstock
Dobroty, které v zimě zahřejí
Mrkvový chlebíček se slaným karamelem
Budete potřebovat:
- 1 a 1/2 šálku jemně strouhané mrkve
- 2 vejce
- 1 šálek hladké mouky
- 3/4 šálku cukru krupice
- hrst vlašských ořechů
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 prášku do pečiva
- špetku soli
- mléko
Na karamel:
- 100 g cukru krupice
- 3 lžíce vody
- 110 ml smetany ke šlehání
- větší špetku soli
Na krém:
- 1 kelímek mascarpone
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- vanilkový cukr
- moučkový cukr podle chuti
- sekané ořechy na ozdobu
Postup:
Očištěnou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte dvě vejce a promíchejte. Postupně vsypeme i prosátou mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva společně se sodou, sůl a nasekané vlašské ořechy. Nakonec vmíchejte trochu mléka, aby těsto nebylo příliš husté. Nalijte ho do formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–40 minut. Nechte moučník vychladnout na mřížce.
Připravte karamel. Ohřejte smetanu a dejte ji chvíli stranou. Cukr nasypte do kastrůlku, přidejte tři lžíce vody a na mírném plameni přiveďte k varu. Cukr nemíchejte, nechte jej vařit, dokud nezačne zlátnout. Jakmile dosáhne karamelové barvy, sundejte kastrůlek z ohně a za stálého míchání metličkou opatrně vlijte do karamelu teplou smetanu. Pozor, směs bude bublat a prskat, buďte opatrní, ať se nepopálíte! Karamel osolte a nechte zchladnout.
Zbývá připravit krém. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha. Přidejte mascarpone, vanilkový cukr, podle chuti oslaďte moučkovým cukrem a vyšlehejte hladký, smetanový krém. Vychladlý moučník bohatě potřete krémem (můžete ho i proříznout a udělat krémovou náplň). Přelijte jej slaným karamelem, posypte nasekanými ořechy a můžete podávat.
Foto: Shutterstock
Lahodná horká čokoláda
Budete potřebovat:
- 50 g 70% čokolády
- 80 ml plnotučného mléka
Postup:
V kastrůlku ohřejte mléko. Ztlumte plamen a přidejte nalámanou či nastrouhanou čokoládu. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Mléko s čokoládou by se nemělo vařit (čokoláda se rozpustí při 70 °C). Přelijte do šálku a podávejte.
Tip: Čokoládu si můžete dochutit oblíbenou skořicí nebo třeba mletým zázvorem či kardamomem.