Foto: Shutterstock

Dobroty, které v zimě zahřejí

Oslaďte si nevlídné zimní dny sladkým moučníkem. Díky mrkvi je vláčný, koření mu dodá nádhernou vůni a ořechy lahodnou chuť. Když jej ještě vyšperkujete nadýchaným krémem a přelijete slaným karamelem, vytvoříte z něj naprosto božskou záležitost. A co k tomu? Rozhodně horkou čokoládu!

Mrkvový chlebíček se slaným karamelem

Budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 šálku jemně strouhané mrkve
  • 2 vejce
  • 1 šálek hladké mouky
  • 3/4 šálku cukru krupice
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetku soli
  • mléko

Na karamel:

  • 100 g cukru krupice
  • 3 lžíce vody
  • 110 ml smetany ke šlehání
  • větší špetku soli

Na krém:

  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • vanilkový cukr
  • moučkový cukr podle chuti
  • sekané ořechy na ozdobu

Postup:

Očištěnou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte dvě vejce a promíchejte. Postupně vsypeme i prosátou mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva společně se sodou, sůl a nasekané vlašské ořechy. Nakonec vmíchejte trochu mléka, aby těsto nebylo příliš husté. Nalijte ho do formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–40 minut. Nechte moučník vychladnout na mřížce.

Připravte karamel. Ohřejte smetanu a dejte ji chvíli stranou. Cukr nasypte do kastrůlku, přidejte tři lžíce vody a na mírném plameni přiveďte k varu. Cukr nemíchejte, nechte jej vařit, dokud nezačne zlátnout. Jakmile dosáhne karamelové barvy, sundejte kastrůlek z ohně a za stálého míchání metličkou opatrně vlijte do karamelu teplou smetanu. Pozor, směs bude bublat a prskat, buďte opatrní, ať se nepopálíte! Karamel osolte a nechte zchladnout.

Zbývá připravit krém. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha. Přidejte mascarpone, vanilkový cukr, podle chuti oslaďte moučkovým cukrem a vyšlehejte hladký, smetanový krém. Vychladlý moučník bohatě potřete krémem (můžete ho i proříznout a udělat krémovou náplň). Přelijte jej slaným karamelem, posypte nasekanými ořechy a můžete podávat.

 

Foto: Shutterstock

Lahodná horká čokoláda

Budete potřebovat:

  • 50 g 70% čokolády
  • 80 ml plnotučného mléka

Postup:

V kastrůlku ohřejte mléko. Ztlumte plamen a přidejte nalámanou či nastrouhanou čokoládu. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Mléko s čokoládou by se nemělo vařit (čokoláda se rozpustí při 70 °C). Přelijte do šálku a podávejte.

Tip: Čokoládu si můžete dochutit oblíbenou skořicí nebo třeba mletým zázvorem či kardamomem.

 


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek