Foto: Unsplash

Brambory v české kuchyni

Brambory jsou základem české kuchyně, a to i proto, že je můžete využít pro přípravu mnoha dobrot. Pochutnejte si na klasice a připravte si ta nejlepší bramborová jídla podle našich receptů.

Domácí bramboračka s houbami

Budete potřebovat:

  • 200 g cibule (asi 4 ks)
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržel (kořen)
  • 400 g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst sušených hub
  • 300 ml vody (na namočení hub)
  • 100 g másla
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 40 g hladké mouky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1,2 l vody (na polévku)
  • zelenou petrželku na ozdobení

 

Foto: Shutterstock

Postup:

Očistěte zeleninu a oloupejte ji a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Sušené houby namočte do vody a vařte je asi 10 minut. Získaný vývar nevylévejte.

V hrnci s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu a přidejte do něj kořenovou zeleninu (cibuli zatím ne). Míchejte a restujte zeleninu do zlatavé barvy.

Teprve nyní přidejte cibuli, míchejte a restujte, dokud cibule nezíská také zlatavý nádech. Snižte teplotu a zaprašte zeleninový základ moukou a drceným kmínem. Důkladně míchejte asi 1–2 minuty, dokud mouka nezezlátne.

Osolte a opepřete podle chuti a poté zalijte vodou. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Přidejte je do polévky, snižte teplotu a vařte dalších asi 10 minut. Poté přidejte nakrájený česnek, houby a asi 100–150 ml vývaru z hub.

Vařte ještě dalších 5–10 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte ozdobenou lístky petrželky.

Bramboráčky se zakysanou smetanou

Budete potřebovat:

  • 6 brambor
  • 1 vejce
  • 2 vrchovaté lžíce mouky
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl
  • česnek
  • petrželovou nať
  • olej nebo sádlo na smažení
  • zakysanou smetanu k podávání

 

Foto: Shutterstock

Postup:

Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dochuťte je solí. Počkejte až pustí vodu a pak ji slijte.

K nastrouhaným bramborám přidejte zakysanou smetanu a prolisovaný česnek a promíchejte. Vmíchejte vejce a přisypte mouku. Rozmíchejte těsto a nechte ho chvilku odstát.

Mezitím na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo na střední teplotu. Smažte na něm bramboráčky dozlatova z obou stran.

Bramboráčky podávejte se zakysanou smetanou, ozdobené sekanou zelenou petrželkou. Nejlepší jsou čerstvě usmažené, ještě horké a křupavé.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Budete potřebovat:

  • 600 g brambor
  • 200 g hrubé mouky nebo dětské krupičky
  • sůl
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • asi 1 kg švestek
  • 120 g mletého máku
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla

 

Foto: Shutterstock

Postup:

Brambory uvařte ve slupce nejlépe den předem. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, sůl, změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidejte mouku nebo dětskou krupičku.

Těsto rozválejte na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájejte na malé čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), vložte do každého švestku a dobře knedlík zabalte.

Vařte v osolené vodě 5 minut, vyjměte děrovanou naběračkou. Knedlíky podávejte sypané mákem smíchaným s cukrem a přelité rozpuštěným máslem.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články