Foto: Shutterstock
Lahodné poklady léta: Čarujte s paprikami, cuketami i rajčaty
Pikantní omáčka adžika
Budete potřebovat:
- 1 kg zralých rajčat
- 200 g červených chilli papriček (nebo podle chuti)
- 4 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 1/4 šálku oleje (například slunečnicového)
- 1/4 šálku octa (vinného nebo jablečného)
- 1 lžičku soli (nebo podle chuti)
- 1 lžíci cukru
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžičku mletého koriandru
Postup:
Rajčata zbavte stopek a nakrájejte na menší kousky. Červené chilli papričky omyjte, zbavte semen a také nakrájejte. Množství chilli papriček přizpůsobte podle toho, jak hodně pálivou chcete omáčku mít. Cibule a česnek oloupejte a jemně nasekejte.
V hrnci zahřejte olej a na něm lehce osmažte nasekanou cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité. Přidejte mletý kmín a koriandr a krátce promíchejte, aby se uvolnily vůně.
Přidejte nakrájená rajčata a chilli papričky. Vařte na středním ohni asi 15–20 minut, nebo dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat.
Přidejte ocet, sůl a cukr. Promíchejte a vařte dalších 5 minut. Směs přendejte do mixéru nebo použijte tyčový mixér a rozmixujte na hladkou omáčku. Omáčku znovu zahřejte v hrnci, aby se všechny přísady dobře spojily, a přiveďte k varu.
Sterilizujte sklenice a víčka ve vroucí vodě. Naplňte sklenice horkou omáčkou, nechávejte přitom asi 1 cm mezi omáčkou a vrcholem sklenice. Uzavřete víčky.
Sklenice s omáčkou postavte do zavařovacího hrnce s vodou a sterilujte asi 15 minut při 90 °C. Poté vyjměte sklenice z hrnce a nechte je úplně vychladnout na pokojovou teplotu.
Omáčku adžika můžete použít jako koření nebo dochucovadlo k různým pokrmům. Pamatujte, že pálivost omáčky můžete ovlivnit množstvím a typem použitých chilli papriček.
Více receptů najdete v zářijovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.