Foto: Shutterstock
Sladký tip na víkend: Vyzkoušejte dezerty z malin
Tiramisu s malinami
Budete potřebovat:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
- 500 g mascarpone
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 28 cukrářských piškotů
- ½ šálku Amaretta
- 3 šálky čerstvých malin
- 50 g hořké (50%) čokolády, nastrouhané
Postup:
V misce vyšlehejte smetanu. V jiné misce prošlehejte mascarpone, cukr a vanilku. Třetinu ušlehané šlehačky jemně vmíchejte do mascarpone. Každý piškot rychle ponořte do likéru (nenechávejte nasáknou) a naskládejte je vedle sebe do čtvercové formy o rozměrech 23 x 23 cm – vejde se jich asi 14 v jedné vrstvě. Podle potřeby je seřízněte.
Na piškoty rozetřete polovinu směsi s mascarpone. Dejte polovinu malin do misky, rozmačkejte je vidličkou a rozetřete na vrstvu mascarpone. Na to opět vyskládejte piškoty a na ně rozetřete zbytek krému. Posypte ho hoblinkami čokolády a ozdobte celými malinami.
Před podáváním dejte tiramisu na 6 hodin nebo přes noc do lednice.
Foto: Shutterstock
Jogurtovo-malinové nanuky
Budete potřebovat:
250 g čerstvých malin
2 lžíce medu (nebo podle chuti)
500 g řeckého jogurtu
1 lžičku vanilkového extraktu
1 lžičku citronové šťávy
60 g moučkového cukru
Postup:
Maliny propasírujte přes síto, abyste je zbavili semínek. Přidejte med a promíchejte. V jiné míse smíchejte řecký jogurt, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a moučkový cukr. Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladké a homogenní směsi.Přidejte malinovou směs do směsi s jogurtem. Opět dobře promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně spojily. Připravte si formy na nanuky. Můžete použít tradiční formy na nanuky nebo kelímky od jogurtu a dřívka. Nalijte směs do forem a dejte je do mrazáku. Nechte je zamrazit minimálně na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
Po dostatečném zmrazení můžete nanuky vyjmout z forem. Můžete je nechat na chvíli odstát při pokojové teplotě, aby trochu změkly a lépe se konzumovaly.
Foto: Shutterstock
Malinový džem
Budete potřebovat:
- 1 kg čerstvých malin
- 800 g cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Připravte si sterilizované sklenice a víčka. Maliny důkladně propláchněte a v hrnci je smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte směs k varu na středním plameni. Jakmile začne směs vařit, snižte teplotu na středně nízkou a vařte přibližně 30–40 minut. Míchejte, aby se džem nepřipálil.
Během vaření odstraňujte pěnu. Mezitím si připravte talířek a dejte ho na chvíli do mrazničky. Poté otestujte konzistenci džemu. Vezměte talířek z mrazničky a kápněte na něj trochu džemu. Pokud džem ještě není dost hustý, ještě ho chvíli vařte.
Hotovým horkým džemem naplňte sterilizované sklenice. Uzavřete je víčky a postavte je na pár minut dnem vzhůru, aby se víčka chytla. Nechte sklenice s džemem postupně vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uskladněte na chladném a tmavém místě. Džem vydrží několik měsíců.