Foto: Shutterstock

Letní džemování snadno a rychle

Vyzkoušejte si domácí džemy plné chutí a vůní z čerstvého ovoce. S našimi recepty snadno připravíte lahodné džemy bez zbytečné chemie. Užijte si chuť léta po celý rok!

Meruňkový džem s levandulí

Budete potřebovat:

  • 1 kg meruněk
  • 500 g cukru
  • 1 balení želírovacího prostředku
  • 2 lžíce sušené levandule
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

Meruňky omyjte, oloupejte a zbavte pecek. Nakrájejte je na menší kousky. V hrnci smíchejte meruňky, cukr, želírovací prostředek a sušenou levanduli.

Přiveďte směs k varu a vařte asi 10 minut, dokud se meruňky nerozpadnou a směs se zahustí. Přidejte šťávu z citronu a vařte ještě dalších 5 minut.

Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčkem. Sklenice s džemem postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 

Foto: Shutterstock

Višňový džem s rumem

Budete potřebovat:

  • 1 kg višní
  • 500 g cukru
  • 1 sáček želírovacího prostředku
  • 2 lžíce rumu

Postup:

Višně omyjte, odstopkujte a odstraňte pecky. V hrnci smíchejte višně, cukr a želírovací prostředek.

Přiveďte k varu a vařte 4–5 minut za stálého míchání. Přidejte rum a vařte další 2 minuty.

Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Na chvíli postavte horké sklenice víčkem dolů, aby dobře chytla.

Tento džem je díky svému rumovému aroma skvělý do dezertů a na promazávání moučníku či do cukroví.

 

Foto: Shutterstock

Voňavý džem s černým rybízem

Budete potřebovat:

  • 500 g černého rybízu
  • 500 g červeného rybízu
  • 500 g cukru
  • 1 sáček želírovacího prostředku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku

Postup:

Rybíz omyjte a s pomocí vidličky odstopkujte. V hrnci smíchejte cukr, želírovací prostředek, skořici a hřebíček. Přidejte rybíz a vařte na středním plameni asi 20 minut, dokud se rybíz nerozpadne a neuvolní šťávu.

Směs přendejte do mixéru (nebo použijte tyčový) a rozmixujte ji na kaši. Přendejte ji zpět do hrnce a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Pokud v džemu nechcete semínka, propasírujte ho přes síto.

Hotový džem nalijeme do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte několik minut dnem vzhůru, aby víčka dobře přilnula.

Jahodovo-rybízový džem s vanilkou

Budete potřebovat:

  • 1 kg červeného rybízu
  • 500 g jahod
  • 1 kg cukru
  • 1 sáček želírovacího prostředku
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Postup:

Červený rybíz a jahody omyjte a nechte okapat. V hrnci smíchejte červený rybíz, jahody, cukr a vanilkový cukr. Směs přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud se ovoce nerozpadne.

Přidejte želírovací prostředek a vařte dalších 5 minut. Džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčkem. Sklenice s džemem postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Jahodovo-rybízový džem s vanilkou je skvělý do cukroví, na lívance, na palačinky nebo třeba do zmrzlinových pohárů.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články