
Foto: Shutterstock
Recepty s vůní šeříku: Vyrobte si sirup, vonný cukr nebo dezert
Šeříkový cukr
Budete potřebovat:
- šeříkové květy
- cukr krupice
Postup:
Do čisté a suché sklenice dávejte vrstvy cukru krupice a drobných květů šeříku. Ponechte několik dní na tmavém a chladnějším místě, občas protřepte, aby se cukr promíchal. Poté květy vyberte, cukr nechte krátce proschnout a uzavřete do sklenice. Aromatizovaný cukr se hodí do sladkých pokrmů, k přípravě krémů, dezertů i nápojů.

Foto: Shutterstock
Šeříkový sirup
Budete potřebovat:
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 10 velkých květenství šeříku
- 2 citrony
Postup:
Rozmíchejte cukr v teplé převařené vodě, přidejte otrhané kvítky šeříku a na kolečka nakrájené citrony. Nechte přes noc v chladu (například v lednici) odležet.
Druhý den přefiltrujte přes husté síto nebo gázu. Přiveďte sirup k varu a povařte jej 5 minut. Odstraňte případnou pěnu a nalijte horký sirup do zahřátých sterilních lahví. Uzavřete je pečlivě víčkem a nechte je asi na 20 minut naležato, aby se víčka chytla.
Více receptů najdete v květnovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.