Foto: Shutterstock
Pampelišky v kuchyni: Připravte si dobroty plné žlutých květů
Pampeliškové pesto
Budete potřebovat:
- 400 g pampeliškových listů
- 1/2 šálku olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- šťávu z 1 citronu
- 85 g ořechů (např. vlašských, piniových, mandlí apod.)
- 100 g parmazánu (nemusí být)
- 1/2 lžičky soli
- špetku mletého černého pepře
Postup:
Nasbírejte si pěkné mladé pampeliškové listy. Omyjte je a zcela vysušte mezi utěrkami.
Všechny ingredience vložte do mixéru a zhruba 30 sekund mixujte, dokud se nevytvoří konzistentní pesto.
Ihned použijte (například na těstoviny) nebo vložte do skleničky, vzduchotěsně uzavřetea uložte do lednice. Vydrží tam až týden.
Foto: Shutterstock
Pampeliškové kapary
Budete potřebovat:
- 2 šálky pampeliškových poupat
- 2/3 šálku octa
- 1/3 šálku vody
- 1 lžičku soli
Postup:
Na čistém místě si natrhejte poupata pampelišek – v růžici listů se jich ukrývá vždy několik, čím menší budou, tím lépe. S touto prací vám určitě rády pomohou děti.
Vodu smíchejte s octem a solí, přiveďte k varu a míchejte, aby se sůl rozpustila.
Opláchnuté pupeny dejte do menších zavařovacích skleniček a zalijte je lákem. Takto připravené je nechte v lednici asi týden uležet a pak je můžete konzumovat. Pokud je chcete déle uchovat, sterilujte skleničky 10 minut při 80 °C.
Další recepty z pampelišek najdete v dubnovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.