Rychlé měkké perníčky
Budete potřebovat
- 400g hladké mouky
- 140g moučkového cukru
- 50g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžičku jedlé sody
- perníkové koření
- 1 vejce na potření
na polevu:
- 1 bílek
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžičku solamylu
- pár kapek citronové šťávy
Recept
V míse rozšlehejte vajíčka a přilijte vychladlé rozpuštěné máslo. Metličkou postupně zašlehejte med, cukr, sodu a koření. Poté přisypte asi polovinu mouky a vařečkou ji zapracujte do medové směsi. Přisypte a zapracujte ještě tolik mouky, kolik těsto jen pohybem vařečky pojme, zbytek mouky vysypte na vál a do ní vyklopte obsah mísy. Nyní těsto zpracujte ručně na válu, dokud nebude vláčné a tvárné. Hotové těsto nechte asi 10 minut odležet v lednici. Troubu předehřejte na 150 °C. Těsto vyválejte do tloušťky asi 5 mm a vykrájejte z něj požadované tvary. Přeneste je na plech potažený pečicím papírem a pečte asi 12 minut. Hned po vyjmutí z trouby (ještě horké) potřete perníčky rozšlehaným vejcem. Před zdobením je nechte dostatečně vychladnout (nejlépe až do druhého dne).
Zdobte polevou připravenou z moučkového cukru (několikrát prosátého), bílku, solamylu a pár kapek citronové šťávy.