foto: Shutterstock
Ryba na slavnostní stůl
Norská vánoční treska
Na rybu:
- 1,2 kg filet z norské tresky, s kůží
- 2 lžíce soli
- 150 ml olivového oleje
- 3 hvězdičky badyánu
- 2 celé hřebíčky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 1/4 pomeranče
Na pyré:
- 1/2 citronu
- sůl a pepř
- 600 g tuřínu
- 300 g mrkve
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
- 50 g másla
- 100 ml smetany
Na omáčku:
- 1 šalotka
- 1 lžíce čerstvé pažitky
- 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
- 100 ml červeného vína
- 200 ml rybího vývaru
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř
Troubu předehřejte na 150 °C. Tresku osolte a nechte 10 minut stát. Pak rybu opláchněte ve studené vodě a jemně osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte ji na porce.
Olivový olej, koření, zázvor a pomerančovou kůru dejte do zapékací nádoby a na to položte tresku kůží nahoru. Pečte v troubě asi 15 minut. Těsně před podáváním jemně odstraňte kůži. Připravte si pyré: mrkev a tuřín oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka ve vodě s rozmarýnem a plátky citronu. Vodu sceďte a rozmarýn a citron odstraňte. Mrkev a tuřín rozmačkejte s máslem a smetanou na hrubou kaši. Ochuťte solí a pepřem.
Omáčka z červeného vína: šalotku, pažitku a tymián nakrájejte najemno a orestujte na trošce másla, dokud šalotka nezměkne. Přilijte červené víno a rybí vývar a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Omáčku přeceďte a zašlehejte do ní máslo. Osolte a opepřete.
Tresku podávejte s kaší z kořenové zeleniny, omáčkou z červeného vína a vařenými bramborami.
foto: Shutterstock
Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku
Na kapří podkovy:
- 4 podkovy z kapra
- hladká mouka
- 1 citron (jen šťáva)
- sůl
Na těstíčko:
- 80 g strouhanky
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 3 vejce (jen bílky)
- sůl
- mletý černý pepř
- olej na smažení
- citron k servírování
Kapří podkovy důkladně očistěte, z obou stran osolte a pokapejte citronovou šťávou. Ze všech stran je obalte v hladké mouce. Do hlubšího talíře si připravte bílky, osolte je, opepřete a lehce je našlehejte. Pak do nich vmíchejte najemno nastrouhaný parmazán a strouhanku. Vzniklé těstíčko nechte 30 minut odležet v lednici.
Podkovy obalujte v těstíčku a smažte na pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Usmažené kousky ryby podávejte s citronem, ideální přílohou je bramborový salát.