foto Shutterstock
Kouzlo Vánoc
Zdobená jablíčka
Cukrovou polevou nemusíte zdobit jen perníčky. pokud vám nějaká zbyla, využijte ji i na nazdobení jablíček .
Cukrová poleva
- 1 čerstvý vaječný bílek
- 200 g prosátého moučkového cukru moučka
- 1 lžíce přecezené citronové šťávy
Bílek s cukrem a citronovou šťávou míchejte tak dlouho, dokud nebude poleva dostatečně hustá. Nešlehejte ji, aby se v ní nevytvořily bublinky. Jablíčka před zdobením omyjte a pěkně vyleštěte. Zdobte je s pomocí pevnějšího igelitového sáčku, kterému ustřihnete špičku. Ozdobená jablka nechte dobře zaschnout.
foto Shutterstock
Rychlá a jednoduchá vánočka
- 750 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- citronová kůra
- 1 kostka droždí
- 1 lžička soli
- 130 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 350 ml mléka
- 50 g rozinek
- vejce na potření
Z droždí, 150 ml mléka, špetky soli a lžíce cukru a lžíce mouky rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy dejte mouku, žloutky citronovou kůru, sůl, cukr, rozpuštěné máslo, zbytek mléka (200 ml), rozinky (můžete je předem namočit do rumu). Vlijeme kvásek, vše důkladně promíchejte a vypracujte těsto. Nechte ho asi hodinu kynout, pak ho vyklopte na pomoučený vál. Z poloviny těsta vytvořte 4 válečky a upleťte z nich cop. Položte ho na plech potažený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělte na 5 dílů, vyválejte z nich válečky a ze 3 opět spleťte cop. Položte ho na spodní patro vánočky a nahoru dejte cop spletený z posledních dvou kusů. Můžete je zpevnit pomocí párátek. Nechte vánočku ještě asi půl hodiny kynout, pak ji potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 45 minut, nejprve v troubě rozehřáté 170 °C, později teplotu mírně snižte.
foto Shutterstock