foto: Shutterstock

Jde se na houby!

Houbová sezóna je v plném proudu, a tak si jistě lámete hlavu, jaké dobroty si z nalezených pokladů lesa připravit. Zkuste třeba smetanovou polévku, slaný koláč nebo brambory s houbami z pánve.

Houbová polévka se zakysanou smetanou

budete potřebovat

  • 30 g hladké mouky
  • 250 g brambor
  • 400 g čerstvých hub
  • 50 g másla
  • sůl
  • celý kmín
  • 1 cibuli
  • 1 l vody
  • 300 ml zakysané smetany
  • zelenou petrželku nebo pažitku
  • bílý chléb
  • 1 lžíci másla

 

postup

* Oloupané brambory nakrájejte na kousky a spolu s kmínem je uvařte v 1litru osolené vody.
* Očištěné houby nakrájejte na plátky a osmahněte na másle spolu s oloupanou, nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte vše k bramborám a společně povařte.
* Když jsou brambory téměř měkké, zahustěte polévku zakysanou smetanou rozmíchanou s moukou a ještě chvíli ji povařte. Podle chuti polévku dosolte. Podávejte ji ozdobenou nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Tip
Do polévky můžete také přidat krutony z bílého chleba nakrájeného na kostičky a osmaženého na másle.

 

 

foto: Shutterstock

Smažené houby s bramborami

budete potřebovat

  • 5 lžic olivového oleje
  • 450 g čerstvých pevných aromatických hub (například lišek nebo žampionů)
  • 1 cibule
  • 12 středně velkých brambor
  • sůl
  • pepř
  • zelenou petrželku nebo pažitku

 

postup

* Houby očistěte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Na velké pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte houby a za občasného míchání je smažte 10–15 minut. Pak přidejte další lžíci oleje a na jemné měsíčky pokrájenou cibuli. Osolte a smažte vše, dokud směs nezezlátne. Houby s cibulí vyjměte z pánve a odložte stranou.
* Do stejné pánve přilijte 3 lžíce oleje, přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky, osolte je a opepřete. Opékejte brambory asi 20 minut, dokud nejsou na povrchu zlaté a uvnitř měkké. Vraťte do pánve houby a vše promíchejte a podle chuti dosolte.
* Brambory s houbami podávejte teplé, posypané nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

 

 

foto: Shutterstock

Houbový quiche se šalotkou

budete potřebovat

  • 1 balení křehkého těsta (lze použít i listové)
  • 1 lžíci másla
  • 2 šálky nakrájené šalotky
  • sůl
  • pepř
  • 6 velkých vajec
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hub
  • 100 g sýra eidam nebo gouda

 

postup

* Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a s pomocí válečku ho přeneste do koláčové formy s průměrem 22 cm. Přebytečné okraje odřízněte, propíchejte těsto vidličkou a dejte asi na 20 minut do trouby předpéct.
* Na pánvi osmahněte na másle šalotku dozlatova. V misce rozšlehejte ve smetaně vejce, osolte, opepřete, přidejte osmaženou šalotku, na plátky nakrájené houby a nastrouhaný sýr. Směs nalijte na předpečený korpus a pečte ještě 40–45 minut, dokud střed koláče neztuhne.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek