Nezapomeňte na kapustu!
Kapustové karbanátky
Budete potřebovat:
- 500 g kapusty kadeřavé
- 300 g mletého hovězího masa
- 3 vejce
- 150 g strouhanky
- 2 lžíce mléka
- 4 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- majoránku
- sezamová semínka
- olej na smažení
Recept
Kapustu omyjte a dejte do osolené vroucí vody. Nechte asi 2 minuty povařit a dejte ji okapat. Poté ji namelte na masovém strojku nebo nakrájejte velmi najemno. Ve velké míse kapustu smíchejte s mletým masem, vejci, strouhankou, mlékem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou a dobře propracujte. Z připravené směsi tvarujte karbanátky. Můžete je ještě lehce obalit ve strouhance, do které přidáte sezamová semínka. Karbanátky smažte z obou stran na oleji dozlatova (můžete je také upéct na plechu v troubě). Podávejte s vařenými brambory či bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Kapustová polévka s klobásou
Budete potřebovat:
- 1/2 kapusty kadeřavé
- 2 velké brambory
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 200 ml zeleninového vývaru
- 4 šunková klobásy
- sůl
- mletý pepř
Recept
Kapustu nakrájejte na proužky, brambory na kostky, cibuli nasekejte najemno. Na 2 lžících másla nechte zesklovatět cibuli a rozvonět bobkový list s novým kořením. Zalijte vývarem. Přidejte kapustu s bramborami a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut.
Klobásy nakrájejte na kousky a opečte je na másle dozlatova, pak přidejte do polévky. Po 5 minutách varu vyjměte koření a polévku podle chuti osolte a opepřete.
Zapečená růžičková kapusta se slaninou
Budete potřebovat:
- 1 kg růžičkové kapusty
- 12 plátků anglické slaniny
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 200 g strouhané sýru (např. eidam nebo gouda)
- sůl
- pepř
Recept
Troubu předehřejte na 180 °C. Růžičkovou kapustu očistěte, vrchní listy odstraňte, stopku trochu seřízněte a nakrojte do kříže. Uvařte ji v osolené vodě do poloměkka a nechte okapat. Slaninu zprudka opečte na pánvi. Kapustu a slaninu rozdělte do 4 menších, máslem vymazaných forem na nákypy. Dvě lžíce másla pomalu rozpusťte v hrnci, posypte moukou a zpěňte. Za stálého míchání přilijte mléko a přiveďte k varu. Nepřestávejte míchat a krátce povařte. Pak odstavte z plotny a do bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr. Sýrovou omáčku okořeňte, dochuťte mletým pepřem a rozdělte do forem se zeleninou. Misky vložte do trouby a zapékejte 20–25 minut do zlatohněda.