Nezapomeňte na kapustu!

Je bohatá na vitaminy, stopové prvky i vlákninu, pomáhá udržovat zdravé zažívání a posilovat imunitu. To je hned několik důvodů, proč si pravidelně dopřávat kapustu.

Kapustové karbanátky

Budete potřebovat:

  • 500 g kapusty kadeřavé
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 3 vejce
  • 150 g strouhanky
  • 2 lžíce mléka
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránku
  • sezamová semínka
  • olej na smažení

Recept

Kapustu omyjte a dejte do osolené vroucí vody. Nechte asi 2 minuty povařit a dejte ji okapat. Poté ji namelte na masovém strojku nebo nakrájejte velmi najemno. Ve velké míse kapustu smíchejte s mletým masem, vejci, strouhankou, mlékem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou a dobře propracujte. Z připravené směsi tvarujte karbanátky. Můžete je ještě lehce obalit ve strouhance, do které přidáte sezamová semínka. Karbanátky smažte z obou stran na oleji dozlatova (můžete je také upéct na plechu v troubě). Podávejte s vařenými brambory či bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Kapustová polévka s klobásou

Budete potřebovat:

  • 1/2 kapusty kadeřavé
  • 2 velké brambory
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 200 ml zeleninového vývaru
  • 4 šunková klobásy
  • sůl
  • mletý pepř

Recept

Kapustu nakrájejte na proužky, brambory na kostky, cibuli nasekejte najemno. Na 2 lžících másla nechte zesklovatět cibuli a rozvonět bobkový list s novým kořením. Zalijte vývarem. Přidejte kapustu s bramborami a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut.

Klobásy nakrájejte na kousky a opečte je na másle dozlatova, pak přidejte do polévky. Po 5 minutách varu vyjměte koření a polévku podle chuti osolte a opepřete.

Zapečená růžičková kapusta se slaninou

Budete potřebovat:

  • 1 kg růžičkové kapusty
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 200 g strouhané sýru (např. eidam nebo gouda)
  • sůl
  • pepř

Recept

Troubu předehřejte na 180 °C. Růžičkovou kapustu očistěte, vrchní listy odstraňte, stopku trochu seřízněte a nakrojte do kříže. Uvařte ji v osolené vodě do poloměkka a nechte okapat. Slaninu zprudka opečte na pánvi. Kapustu a slaninu rozdělte do 4 menších, máslem vymazaných forem na nákypy. Dvě lžíce másla pomalu rozpusťte v hrnci, posypte moukou a zpěňte. Za stálého míchání přilijte mléko a přiveďte k varu. Nepřestávejte míchat a krátce povařte. Pak odstavte z plotny a do bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr. Sýrovou omáčku okořeňte, dochuťte mletým pepřem a rozdělte do forem se zeleninou. Misky vložte do trouby a zapékejte 20–25 minut do zlatohněda.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek