foto Shutterstock
Lákavé pohoštění
Zeleninové koláčky
Budete potřebovat
- listové těsto
- čerstvou zeleninu (např. chřest, ředkvičky, mrkev, rajčata, papriky, cuketu, zelený hrášek, červenou řepu apod.)
- rajčatovou omáčku, pesto nebo kečup na potření
- sezamová semínka a plátky mandlí na posypání
- čerstvá bazalka
- 1 vejce
Postup
• Plát listového těsta nakrájejte na stejně velké čtverce nebo obdélníky. Potřete je rajčatovou omáčkou podle svého výběru (můžete použít i kečup, různé druhy pesta apod.), asi 1 cm široký okraj koláčků nechte volný.
• Zeleninu omyjte, osušte a nakrájejte na přiměřeně velké kousky nebo plátky tak, aby se vám koláčky dobře zdobily. Jednotlivé kousky pak poklaďte zeleninou. Můžete vytvořit různé chuťové kombinace.
• Okraje každého koláčku potřete rozšlehaným vejcem. Nazdobené koláčky posypte sezamovými semínky a plátky mandlí.
• Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
• Před podáváním posypte koláčky čerstvými bazalkovými lístky.
Pestrý salát
foto Shutterstock
Budete potřebovat
- čerstvé zelené listy (např. rukolu, polníček, hlávkový salát apod.),
- výhonky mladého hrášku
- ředkvičky
- okurku
- šalotku
- jablko
- jedlé květy
- sýr feta
- olivový olej
- citronovou šťávu nebo vinný ocet
- sůl
Postup
• Zelené salátové lístky a výhonky mladého hrášku důkladně operte a v případě potřeby natrhejte na menší kousky velikosti sousta. Nechte listy okapat a dejte do mísy.
• Přidejte ředkvičky nakrájené na kolečka, okurku na plátky, pokrájenou šalotku rozebranou na kroužky a tenké půlměsíčky jablka.
• Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou nebo vinným octem, osolte a promíchejte.
• Nakonec salát dozdobte kostičkami sýru feta a čerstvými květy (například maceškami, sedmikráskami, květy řeřichy, hrášku apod.) a můžete servírovat.
Jahodový moučník
foto Shutterstock
Budete potřebovat
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 300 g bílého jogurtu
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml oleje
- 250 g čerstvých jahod
- máslo na vymazání a mouku nebo strouhanku na vysypání formy
Postup
1 Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C.
2 Cukr vyšlehejte s vejcem do pěny. Pak postupně přimíchejte jogurt s olejem a směs vmíchejte do mouky s práškem do pečiva.
3 Nalijte těsto do připravené formy a poklaďte ho omytými přepůlenými jahodami.
4 Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.